Rakan Cuburi: Bu durumda yemin etmeyeceğim

Bağdat (Rûdaw) – Kerkük Valiliği'nini yürüten Rakan Cuburi, Kerkük’teki durumdan emin olmadan parlamentoda yemin etmeyeceğini belirterek, Kürt ve Araplar arasındaki arazi sorununun da “yasalara göre” çözüleceğini söyledi.

 

Irak Parlamentosu seçimlerinde Arap Koalisyonu listesinden parlamentoya seçilen Rakan Cuburi, henüz parlamentoda yemin etmedi. Halen Kerkük’teki görevine devam eden Cuburi Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

 

Seçilmiş bir vekil olarak parlamentoda ne zaman yemin edeceksiniz?

 

Kerkük’teki durumdan emin olmadıkça parlamentoda yemin etmeyeceğim.

 

Kerkük’te Kürt ve Araplar arasında arazi sorunu bulunuyor. Belgelere göre bu araziler Kürtlerden alınarak Araplara verilmiş. Bu konuda çözüm için ne yapacaksınız?

 

Tüm parti ve siyasi taraflarla, tüm bileşen ve komisyonlarla anlaşma sağlandı. 15 gün içersinde tüm talimnamelerin uygulanması gerekiyor, sorunlar yasalara göre çözülecek.

 

Kürdistan Bölgesi ile Kerkük arasında gümrük noktaları kurulmuş ve bu durum rahatsızlığa neden oluyor. Bu noktalar ne zaman kaldırılacak?

 

Neden kaldırılsın? Gümrük noktaları merkezi yönetime bağlı ve valiliğin yetki alanının dışında bir durum. Kuzey bölgelerinde gümrük olmadığı için Musul, Tikrit ve Kerkük’te hükümetin kararıyla gümrük noktaları kurulmuş. Bu merkezi hükümetin kararı ve bizim yetki sınırlarımızı aşıyor.

 

Siz parlamenter olarak yemin ettikten sonra kim vali olacak? Vali Kürtlerden mi, Araplardan mı olacak?

 

Medya nasıl isterse öyle olacak… birincisi biz nasıl olacağını bilemeyiz. Bu taraflar arasındaki uzlaşmaya bağlı ve diyalogla belirlenecek bir durum.

 

Kerkük’te yaşanan sorunlara dair konferans düzenlediniz. Sorunlar nasıl çözülecek?

 

Bu günkü hitabımda taraflara sorunları diyalog yoluyla çözmeleri için çağrı yaptım. Dayatma ve yasal ollmayan içler beyhudeydi ve sonuç alamadı. Bu sorunların da başlamasına neden oldu. Önümüzdeki tek seçenek diyalogtur. Tüm Kerkülü tarafların diyalog masası etrafında toplanması gerekiyor. Amaç ortak ulusal bir bakış yakalamak ve ayrım yapmadan tüm tarafların haklarını savunmak olmalı.

 

Neden Kürtler düzenlediğiniz bu konferansa katılmadı?

 

Sanırım organizatörler Kürt tarafını davet etmemiş. Bildiğiniz gibi Kerkük İl Meclisi üyelerinin çoğu Arap Cumhuriyeti Topluluğu üyesi. Tüm bu karşıtlıklara rağmen Arap Cumhuriyeti Topluluğu öncülük görevi üstlenerek tüm tarafları diyaloga çağırdı. Konferansa katılmak için değil.