Sadr’ın sözcüsü Rûdaw’a konuştu; İç savaş mı başlıyor?

01-08-2022
Etiketler İbrahim Cabri Irak Bağdat Mukteda es-Sadr Koordinasyın Çerçevesi
A+ A-

Şii dini lider Mukteda es-Sadr’ın Bağdat Ofisi Başkanı İbrahim Cabri, Bağdat’taki gösterilerin amacının “2003’ten beri Irak'ı yöneten yozlaşmış yöneticileri bertaraf etmek” olduğunu söyledi.

Cabri, “Irak Parlamentosunda bu yasama dönemi sona erdi. Durum gösteriler öncesine dönmeyecek” dedi.

Rakip Koordinasyon Çerçevesi ile diyalog çağrılarına ilişkin Cabri, müzakere yapılacak bir “Koordinasyon Çerçevesi” olmadığını belirtti.

İbrahim Cabri, “Sayın Mukteda es-Sadr'ın dün attığı tweetten sonra geçmişteki tüm süreçler sona erdi” yorumunu yaptı.

Rûdaw TV’de Rojan Ebuberkir’in sunduğu bültene konuk olan Mukteda es-Sadr’ın Bağdat Ofisi Başkanı İbrahim Cabri, Irak’ta yaşanan duruma ilişkin soruları yanıtladı:

Rûdaw: Irak'ta ülke çapında yapılan gösterilerin amacı ne, neden destekçilerinizden Necef hariç tüm illerde gösteri yapmasını istediniz?

İbrahim Cabri: Biz daha önce Irak genelinde gösteri ve grev çağrısında bulunmuştuk, bu yeni bir talep değil. Irak halkının evlatlarının, Irak'ın bir özgürlük ve demokrasi ülkesi olduğunu ve yolsuzluğa yer olmadığını, kanıtlamak için Allah'ın izniyle tüm vilayetlerde greve ve gösteri yapmaya hazır olduğunu herkes biliyor.

Rûdaw: Taraftarlarınızın gösteri ve grevlerinin yanı sıra bugün Koordinasyon Çerçevesi taraftarları da gösteri yapıyor. İki taraf arasında çatışma yaşanması riskinden endişe duyuyor musunuz?

İbrahim Cabri: Irak halkı, gösterilere sızmak ve kaos çıkarmak isteyenlerden korkmuyor. Onlar Irak halkının evlatları değiller. Irak halkının gerçek evlatları şu an Parlamentoda grev yapan, diğer vilayetlerde gösteri yapanlardır. Allah’ın yardımıyla onlar mevcut durumu değiştirmek için çalışıyor. Irak’ın tüm vilayetlerinde gerçekleştirilen kapsamlı gösterileri sayın Mukteda es-Sadr da destekliyor. Parlamentoda şu an devam eden grev, halkının tüm topluluklarının orada olduğunun kanıtıdır. Halk sözünü söylüyor ve Irak halkına zarar vermek isteyen yozlaşmış kişilere karşı sesini yükseltiyor.

Rûdaw: Sadr taraftarlarının talepleri neler, gösteriler ne zaman bitirilecek. Bu durumu sona erdirmek için şartlarınız nelerdir?

İbrahim Cabri: İlk ve son talep, Irak'ı 2003’ten beri yöneten tüm yozlaşmış yöneticilerin bertaraf edilmesidir.

Rûdaw: Siyasi tarafları uzlaştırmak için çeşitli girişimler var, bunlardan biri de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin yaptığı çağrıdır. Yine Hadi Amiri bir girişimde bulundu. Bu girişimler hakkında ne düşünüyorsunuz?

İbrahim Cabri: Sayın Hadi Amiri, televizyona çıkıp inisiyatif alarak öne sürdüğü iki noktayı açıklamalı. Maliki'nin, Heşdi Şabi ve Irak halkının evlatlarına saldırdığı, Sünnilerden ve Kürtlerden bahsettiği ses kayıtları hakkında konuşmalı. Sayın Hadi Amiri, Maliki'ye Irak halkının evlatlarından özür dilemesini söylemeli. Sayın Amiri bu iki noktada gerçekleri dile getirmeli, Irak halkının bir ferdi gibi çıkıp bulları haber kanallarında söylemeli.

Rûdaw: Bugün gösterilere katılımın yüksek olmasını bekliyor musunuz? Irak parlamentosunda hala kaç kişi bulunuyor?

İbrahim Cabri: Şimdi ofisinizden kamera gönderirseniz, Yeşil Bölge'de ve Irak Parlamentosu binasında milyonlarca insanın toplandığını görürsünüz. Bugün bildiğiniz gibi iktidar Irak halkınındır.

Rûdaw: Bugün gösteri yapanlar Koordinasyon Çerçevesi taraftarlarına mesajınız nedir? Onlar bu yaptığınızın devlete ve anayasaya darbe olduğuna inanıyorlar.

İbrahim Cabri: Koordinasyon Çerçevesi diye bir şey yoktur. Çerçeve diye bir oluşum olsaydı eğer Maliki onlar adına Sadr Hareketi ile görüşürdü. Amiri aynı şekilde, sayın Ammar Hekim ve diğerleri de öyle. Bu nedenle, hangisi Koordinasyon Çerçesi? Mevcut siyasi gerçeklikte Koordinasyon Çerçevesi diye diye bir şey yoktur.

Rûdaw: Ne bekliyorsun? Koordinasyon Çerçevesindeki bazı taraflar, Sadr hareketi ile diyalog çağrısında bulunuyor...

İbrahim Cabri: Hiç bir diyalog yok. Daha doğrusu ortada diyalog kurulacak bir Koordinasyon Çerçevesi yok. Hiç bir şekilde diyalog yapılmayacak. Kiminle diyalog kuralım? Koordisnayon Çerçevesi diye bir oluşum yok.

Rûdaw: Bu tarafla diyalog olmazsa sorunları nasıl çözeceksiniz? Bu durumun sona ermesi için başka bir yol var mı?

İbrahim Cabri: Sorunlar kişisel değil, Irak halkının sorunudur. Irak halkı Irak'ın her yerinde yolsuzluklara karşı ayaklandı. Bağdat'ta grev başlatıldı. Irak halkının bütün evlatları, 2003 yılından bu yana halka sayısız vaatte bulunan ancak hiç birini yerine getirmeyen siyasi partileri reddediyor. O yüzden bu konuda söyleyecek başka bir şeyimiz yok.

Rûdaw: Pek çok kişi bu durumun Irak'ta iç savaşa yol açabileceğine inanıyor ve endişe duyuyor. Bu olur mu?

İbrahim Cabri: Irak halkının gösterileri ve grevleri kesin kes devam edecek. Kötüler bir şey yapmak isterse güvenlik güçleri gerçek göstericileri korumaya hazırdır. Bağdat'ta ve diğer tüm vilayetlerde güvenlik güçlerimiz var ve Irak halının yanında yer alıyorlar. Allah'ın izniyle bunu yapanların hesabına yazılacak.

Rûdaw: Parlamentodaki yasama döneminin bittiğini mi düşünüyorsunuz? Yani Irak'taki siyasi durum seçimlerden öncesine mi döndü. Ülkede mevcut siyasi sürecin devam etmesine izin verilecek mi?

İbrahim Cabri: Hepsinin rolü kesinlikle bitti. Sayın Mukteda es-Sadr'ın dün attığı tweetten sonra geçmişteki tüm süreçler sona erdi.

Bağdat’taki olaylar

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Mukteda es-Sadr, hükumet kurma çabalarının sonuçsuz kalmasının ardından siyasetten çekildiğini açıklamıştı.

Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi İran’a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Sadr yanlıları, Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı ilan edilen Sudani’yi protesto etmek amacıyla 30 Temmuz Cumartesi günü Yeşil Bölge’ye girerek Parlamento binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Koordinasyon Çerçevesi ise, önceki gün, özellikle anayasal kurumların, resmi karargahların basılmasını “büyük bir endişeyle takip ettiklerini” açıklamıştı.

Koordinasyon Çerçevesi, bugünkü açıklamasında ise, gelişmelerin “darbe” ile sonuçlanabileceği uyarısı yaptı ve “Irak devletine yönelik bir plan olduğu bu plana karşı” taraftarlarını bugün saat 17:00’da Yeşil Bölge’de “barışçıl gösteri” yapmaya çağırdı.

Çağrının ardından Koordinasyon Çerçevesi taraftarları Yeşil Bölge’de toplanmaya başladı. Sadr taraftarları ise Yeşil Bölge’deki parlamento binasında bulunuyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli