Kürt model: Güzelliğim başıma bela

Rojhilatlı Kürt fotomodel Şehla Kadiryan, güzelliği ile sosyal medyada nam yapmış biri. Sosyal medyada paylaştığı fotoğrafların bir çoğunda Kürt kıyafetleri giymeyi tercih ediyor. Video paylaşımlarını ise Kürt müziği eşliğine yapıyor.

 

Rojhilat’ın Mahabad kentinde yaşayan Şehla Kadiryan’ın ünü Kürdistan’ın diğer parçalarında da duyulmuş. Adına onlarca sosyal medya adresi açılan Kadiryan, Rûdaw’a verdiği röportajında özel hayatı ve çalışmalarını anlattı.

 

İran’da fotomodellik zor bir meslek değil mi? Nasıl bu işi seçtiniz?

 

Şüphesiz İran’da bu tür işler çok zor. Çünkü bu çalışmalar için bir özgürlük alanı yok. Tamamıyla örtünseniz bile çoğu zaman modelistliğe izin verilmiyor. İran Kültür Bakanlığı da bu mesleği yasaklamış. Yapacağın her işi kendi başına yapmalı ve sorumluluğunu da üstlenmelisin. Bunun yanı sıra modelistlik toplumumuzda henüz yer edinmiş bir meslek değil. Yavaş-yavaş benim gibi birilerinin çıkıp halkın bu konudaki görüşünü değiştirmesine ihtiyaç var. dolayısıyla fotomodellik İran’da hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar zor bir iş.

 




Karşı karşıya kaldığınız engeller nelerdir?

 

Rojhilat’ta karşı karşıya kaldığımız birçok sorun ve hatta engel var. Bir taraftan iktidardan korkuyor bir taraftan da toplumun arkamızdan söylediklerinden endişeleniyoruz. Birçok kişi bu mesleğe karşı, hala amaç ve mesajımızı anlamış değil. Sadece kendini sergilemekmiş gibi görüyorlar. Oysa modellik büyük bir meslek ve topluma büyük faydalar da sağlayabilir.

 

Rojhilat’ta modelliğe önem verilmiyor mu?

Hayır, hiç önem verilmiyor. Genel yerlerde bu mesleği icra etmemize de izin verilmiyor. Sadece belli bir kadın topluluğu içinde modelllik yapabiliyoruz.

 



Fotomodelliğin dışında farklı bir sanatsal çalışmanız var mı?

 

Şimdi fitness anterenörüyüm. Aynı zamanda kendime ait özel bir salonda Fars Dansı öğretmenliği yapıyorum.  

 

Kürdistan’ın diğer parçalarında herhangi bir iş veya aktiviteniz oldu mu?

 

Gezmek için Güney Kürdistan’a gittim ama herhangi bir sanatsal çalışmam olmadı. Sanırım şu an Güney Kürdistan’da modellik işi yaygınlaşmış durumda. Oradan bana bir teklif de geldi ama hala bu teklife korku ile bakıyorum. Güney’de hiçbir tanıdığım yok, yardımcı olabilecek kimsem yok.

 

Hangi ünlü model gibi tanınmak istiyorsunuz?

 

Doğrusu kimseye benzemek istemiyorum. Daha çok kendime has stil ve tarzımın olmasını istiyorum. Kendi işim ve kendi çalışmamla tanınmak istiyorum. Her zaman farklı olmayı tercih ettim ve sadece kendime özgü olmayı seçtim.

 




Hayranlarınız çok güzel ve alımlı olduğunuzu belirtiyor. Bu sizing için bir sorun oluyor mu?

 

Bence herşey sizin elinizde. Fakat kontrol edemediğiniz şeyler de var. Güzelliğim şöyle başıma bela olmuş. Mesela şimdi artık herkes internet ve sosyal medya kullanıyor. Başkaları benim fotoğraflarımı kullanarak sahte hesaplar açıyor ve milletle benim adıma konuşuyor. Bu beni endişelendiriyor. Çünkü sorun oluyor, başıma bela oluyor butür şeyler. Buradan sizing aracılığınızla belirtmek istiyorum, bu tür sahte hesaplara cevap vermesin, onlara inanmasınlar.

 

Fotomodellik için güzel olmak şart mı?

 

Bir yere kadar güzellik şart. Çünkü güzelliğinizle mesajınızı daha çabul aktarabilir ve dikkat çekebilirsiniz. Dolayısıyla modelistlikte güzellik daha fazla başarı anlamına da geliyor.

 

Modeler birçok defa yönetmenlerin dikkatini çekiyor. Herhangi bir yönetmenden film veya dizide rol daveti aldınız mı?

 

Evet çok sayıda davet aldım. Yakın bir zamanda Tahran’da çekilecek olan Kürt-Fars ortak yapımı bir filmde rol alacağım.