Kürt sanatçı Leyla Zerya’dan üç yeni klip birden

Erbil (Rûdaw) – Almanya’da yaşayan Kürt sanatçı Leyla Zerya’nın son klipleri “Payiz“ (Sonbahar), "Day Lero" ve “Ava Evine“ (Aşk Suyu) sosyal paylaşım istesi Youtube’ta yayınlandı.

 

Sanatçı Leyla Zerya, 2019’da çıkacak ilk albümü için hazırladığı üç parçanın kliplerini çekti. Farklı kesimlere hitap eden tarz ve farklı yorumuyla modern ve klasik müziği harmanlayan sanatçı, eserlerini Kürtçe’nin Kurmanci ve Dimilki lehçeleriyle okuyor.

 

Rûdaw’a konuşan Zerya, Zazaca okuduğu Payiz“ (Sonbahar), Zazaca halk şarkısı olan "Day Lero" ve sözleri Dilek Doğan’a ait olan Kurmanci “Ava Evine“ (Aşk Suyu) adlı şarkıların kliplerini Mardin’de çektiğini söyledi.

 

Dimilki, Kurmanca ve Soranca okudugu eserlerden oluşan albümünün 2019 yılında çıkacağını belirten Leyla Zerya, albümün müzik prodüksiyonunu Hakan Akay’ın yaptığını dile getirdi.

 

Kürt sanatçı albümde sözü ve müziği kendisine ait olan eserlerin yanı sıra birlikte müzik yaptıkları arkadaşı Zeynep Işık’a ait müziklere de yer verdiklerini söyledi.

 

Leyla Zerya, sanatçı arkadaşı Zeynek Işık’la “Bu albüm kadınların sesi, yüreği, rengi olmasını” istediklerini belirterek, “Kadının tarzı, dili, ve kalemiyle yazıldığı kadın eserleri ile çıksın istedik. Kadınlar, aşklarını, hüzünlerini, sevgilerini ve acılarını kendileri yazsın istedik. Anneler kızlarını daha çok sevsinler istedik. Sanatın biz Kürt kadınlarını özgürleştireceğine olan inancımızla yola çıktık” diye konuştu.

 



Leyla Zerya kimdir

 

Gerçek ismi Leyla Aydoğdu olan sanatçı Leyla Zerya, 1968 yılında Bingöl’de doğdu. Ailesi daha sonra Almanya’ya göç edince burada yaşadı.

 

Leyla, ünlü Kürt sanatçılar, Şıvan Perver ve Gulistan Perver’in kendisine ilham kaynağı olduğunu söylüyor. Almanya’nın Duisburg kentindeki “Dengê Kurdan li Duisburgê“ de 5 yıl Kürtçe radyo yayıncılığı yaptı.

 

İlk olarak Köln’deki Nanobeat adlı bir müzik gurubunda solist olarak başlayan Zeyra, daha sonra Kürt sanatçı ve bestekâr Rençber Aziz ile birlikte sahnelere çıkarak tecrübe kazandı.

 

Leyla Zerya ona eşlik eden sanatçı arkadaşı Zeynep Işık’la birlikte ilk albümleri için çalışmaya başladı.