Kürt ressam Şayan Şehir: Çalışmalarımda Kürt gelenek ve motiflerine yer veriyorum

29-11-2019
Rûdaw
A+ A-

Erbilli ressam Şayan Şehir, çalışmalarında Kürt gelenek ve motiflerine yer verdiğini belirterek, “Kürt’üm ve Kürtlüğüm ile gurur duyuyorum” diye konuştu.

Tuval üzerindeki çalışmalarının yanı sıra dijital resim çalışmalarına da ağırlık verdiğini belirten Şayan Şehir, dijital resimin dünyada da henüz yeni olduğunu söyledi.

Şayan Şehir, “Geçmişte tablolarımı yakınlarıma ve dostlarıma hediye ediyordum ama artık hediye yerine satıyorum” dedi.

Şayan Şehir, sergilerinden elde ettiği geliri kamplardaki göçzede çocuklara bağışladığını dile getirdi.

Kürt ressam Şayan Şehir Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…

Resim ile ne zaman tanıştınız?

Çocukluğumdan beri resim çizmeyi seviyorum. Babam Erbil’in tanınmış ressamlarındandı. Hergün bana yeni şeyler öğretiyordu. Bu alanda çalışmama teşvik ediyordu. Ne yazık ki 9 yaşındayken babamı kaybettim. Babamdan sonra da annem ve amcamın bana büyük destekleri oldu. Amerika’ya idari işler bölümünde mastır yapmaya gittiğimde üniversitemin hemen yan binasında güzel sanatlar koleji vardı. Ve kendi bölümümle ilgileneceğim yerde hergün güzel sanatlar kolejine gidip orada resim çizmekle uğraşıyordum. Buda resim alanında akademik eğitim almama vesile oldu. Erbil’e döndükten sonra da Faysal Osman hocadan da eğitim aldım.

Peki dijital resim çizmeye nasıl başladınız?

Kürdistan’da dijital fotoğrafçılık yapanlar bir elin 5 parmağını geçmiyor. Dünya bu sanat dalıyla yeni tanıştı ve son 2 yıldır da Kürdistan Bölgesi tanışmış durumda.

Kürdistan’da bu sanat dalıyla ilgilendikten sonra başarılı olduğumu düşünüyorum. Ayrıca daha az zamanımı alıyor ve daha az yoruluyorum. Ancak büyük bir hayal gücü ve eşsiz bir seçime ihtiyacınız var. Amerika ve İtalya’da bu alanda özel kurslar aldım. Kürdistan’da bu sanat dalının gelişmesi ve yayılması için çabalıyorum.

Şimdiye kadar kaç serge açtınız?

3 ortak sergiye katıldım. En son sergim başkent Erbil’deki Fransız Enstitüsü sergi salonunda yapıldı. Çok sayıda tablom bu sergide sanatseverlerle buluştu ve gelirini de kampta yaşayan göçzede çocuklara bağışladım.

Birçok tablonuzda Kürt motif ve renkleriyle karşılaşıyoruz…

Evet. Kürt’ün ve Kürtlüğüm ile de gurur duyuyorum. Kürt kültür ve renklerini de yaptığım çalışmalara yer vererek dünyaya tanıtmak istiyorum. Kürt gelenek ve göreneklerini tekrar gündeme gelmesini diliyorum. Umarım Kürt kültürü ve geleneğine gereken önemi vererek, yeni nesile de tanıtırız.

Peki sanatta kazandığınız gelirle yaşamınızı idame ettirebiliyor musunuz?

Daha önce yaptığım tabloları ailem ve yakın çevreme hediye ediyordum. Ancak artık tablolarımı satmak istiyorum. Mevcut durumda da bu işle uğraşıyorum ve dijital toblolara yönelik siparişler alıyorum. Dediğim gibi bu sanat dalı henüz çok yeni ve insanların aşina olması gerekiyor.

Dijital tablo mu, daha güzel yoksa tuval üzerinde çalışmak mı güzel?

Şüphesiz dijital tablonun yapımı daha kolay ve güzel. Daha az zaman alıyor. Bununla birlikte tabloyu beğenmesseniz silip beğenmediğiniz yerleri tekrar yapabiliyorsunuz. Ancak tuval üzerinde çok zor. Her iki tekniğin kendine özgü güzelliği var ve her iki teknikle de çalışmayı seviyorum.

Tablolarında her zaman kadın figürü var. Bunun belli bir nedeni var mı?

Uzun yıllardır kadınlar üzerinde çalışıyorum. Tablolarım büyük çoğunluğunda kadın figürü ön planda. Tarihe baktığımızda da tüm sanatçıların ana teması kadınlardır. Bende tablolarımda kadınların birbirlerine destek vermesi ve birbirlelerini güçlendirmeleri gerektiği mesajını vermeye çalışıyorum.

Tablolarımda kadınların özgürlüğünü konu alıyorum. Kadınların önündeki engelleri ve önlerindeki barikatların kaldırılması gerektiğine inanıyorum. Önceleri Kürdistan’da kadın hakları çiğneniyordu ancak içinde bulunduğumuz şartlarda istenildiği kadar olmasada kadınlarımız daha fazla hak sahibi olduğuna inanıyorum.

Tuvaller taleplerinizi karşılamadığı için mi dijital fotoğrafçılığa yöneldiniz?

Fotoğrafçılığa geçmişten gelen bir merakım var. Fotoğraf çekmeyi resim çizmek kadar seviyorum. Fotoğrafın istenilen mesajı daha kısa sürede verdiğini düşünüyorum. Yaşamı daha canlı gösteriyor. Ancak bu resimin gerektiği mesajı vermediği anlamına gelmiyor.

Kürdistan’daki güzel sanat kolejlerinin başta resim bölümü olmak üzere kalitesi nasıl?

Şunu açık bir şekilde belirtmek istiyorum Amerika, İtalya ve Erbil’de resim eğitimi aldım. Ders anlatma ve kaynaklar konusunda aralarında hiçbir fark yoktur. Buradaki eğitimciler de oldukça kabiliyetli ve aralarında çok iyi hocalar var. Ama ben özellikle İtalyan ressamlara hayranım ve onların seviyesine ulaşmak istiyorum.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli