Fotoğraf sanatçısı Yazar: Kağıt üzerinde de olsa Kürdistan’ı birleştirdim

29-10-2020
Karwan Faidhi Dri
Etiketler Murat Yazar Kürdistan'ın Gölgeleri 2020 PX3 Prix
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Fotoğraf sanatçısı Murat Yazar, yeni siyah beyaz fotoğraf kitabında Kürtleri kağıt üzerinde de olsa birleştirdiğini söyledi.

Uluslararası fotoğraf sanatçısı Murat Yazar’ın yeni kitabı “Shadows of Kurdistan” (Kürdistan’ın Gölgeleri), bu yıl Temmuz ayında yayımlandı.

Yazar, “kültürel kimliğin fotoğrafik bir araştırması” olarak adlandırdığı kitabı ile bu yaz Avrupa fotoğrafçılık ödülü olan 2020 PX3 Prix de la Photographie'de gümüş madalya ödülüne layık görüldü.

Rûdaw’a konuşan Kürt fotoğrafçı, kitabı ile ilgili, "Kürdistan'ın dört parçasını aldım ve tek bir kitapta bir araya getirdim. Kitabın amacı Kürdistan’ı ve Kürtlerin hayatını farklı bir çerçeveden dünyaya tanıtmaktı” dedi.

Neden sadece siyah beyaz fotoğraf kullandığı sorusuna Yazar, vermek istediği mesajda dikkatleri dağıtmak istemediğini söyledi.

Murat Yazar, “Fotoğraf çektiğimde, renklerin dikkat dağıtmasını sevmiyorum. İnsanların fotoğraflarıma baktıklarında göstermek istediklerimi doğrudan görmelerini ve hissetmelerini istiyorum. İnsanların fotoğtaftaki duyguları veya hikayeleri basit bir şekilde görmelerini sağlamak için fotoğraflarımdan renkleri kaldırıyorum” dedi.

 

1978'de Urfa’da doğan Yazar, 2016 sonlarında İtalya'ya göç etti. "Türkiye’de son 5-6 yılda olumsuz yönde çok değişim oldu” diyen  Murat Yazar, "Türkiye'de nefes alamadım, bu yüzden başka bir ülkede yaşamaya karar verdim” diye ekledi.

Uluslararası fotoğraf sanatçısı Yazar, Fransa ve İspanya'da değişik sergiler açtı ve çalışmaları nedeniyle ödüller aldı.

Yazar, “Yabancı ülkelerde bir sergi veya sunum yaptığımda, kendimi hep bir Kürt fotoğrafçı olarak tanıtıyorum, çünkü Kürt kültür ve sanatının gelişip başka ülkelerde de tanınabilmesi için kimliğimizi ve kültürümüzü sanat yoluyla başkalarına göstermemiz gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Türkiye, Rojhılat, Kürdistan Bölgesi, Rojava, İtalya, Ermenistan ve Balkanlar'da fotoğraflar çeken Yazar, “Bu işi kessinlikle para için yapmıyorum. Amacım Kürdistan’a hizmet etmek” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli