Erbil halkı, İsveç-Irak gerginliği devam ederken İsveçli müzik grubunu kucakladı

29-07-2023
Rûdaw
Etiketler İsveç Müzik Konser Erbil Kalesi Zehavi Irak Kur'an-ı Kerim'in yakılması
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkent Erbil önceki akşam İsveç'ten gelen müzisyen grubunu ağırlarken, çok sayıda müzik tutkunu tarihi Erbil Kalesi’nde unutulmaz bir konsere tanıklık etti.

Zahavi Müzik Evi'nin düzenlediği konser kapsamında İskandinav müzisyenleri Kürdistan Bölgesi'nde ilk kez sahne aldı.

Erbil'in konuk müzisyenleri kucaklaması, Irak ile İsveç arasında Irak kökenli bir mülteci tarafından Kur’an-ı Kerim’in İsveç’te yakılması nedeniyle siyasi gerilimin yaşandığı bir döneme denk geldi.

Kutsal kitaba yapılana tepki olarak Irak’ta protesto gösterileri düzenlendi. Bağdat, İsveç Büyükelçisi’ni sınır dışı etti ve maslahatgüzarlarını geri çağırdı, Erbil ise Stockholm'deki misyonunu askıya aldı.

Zahavi Müzik Evi'nin kurucusu Hejar Zehavi, etkinliğin "talihsiz" gelişmelerden aylar önce planlandığını ve müzisyenlerin tepkiler devam ederken konseri düzenlemekten çekindiğini söyledi.

Zehavi, “Çok endişeliydiler. Onları ikna etmek için elimden geleni yaptım. İsveç Büyükelçiliği artık Irak'ta değildi ve büyükelçi sınır dışı edilmişti. Büyükelçilik ve konsolosluk çok meşguldü, bu yüzden Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sayın Sefin Dizayi'den İsveç Büyükelçiliği ile kontak kurması için yardım istedim. Sayın Dizayi de yardımcı oldu” dedi.

İsveç diplomatik misyonu, ani gelişen durum nedeniyle grubun taleplerine yanıt veremeyince konser neredeyse iptal edilecekti ancak müzisyenler, sanatın zorlukların üstesinden geleceğine inandıkları için konseri düzenlemekten vazgeçmediler.

Hejar Zehavi, grubun Erbil'de gördüğü sıcak karşılama hakkında “şoke olduklarını” söyledi. Zehavi, müzisyenlerin, Irak ve Kürdistan Bölgesi halkı hakkında yanlış bir algısı olduğunu, haberlerde görülen protestocuların ülkedeki herkesi temsil etmediğini göstermek için kale konserinin görüntülerini İsveç medyasıyla paylaşmayı planladıklarını belirterek, “Müzik ve sanat, tarihsel olarak dini ve ulusal sınırları aşmayı başardı… Konsedeki kitlenin tepkisi ve alkışları bunun güçlü bir kanıtı. Halkın grubu siyasetle ilişkilendirmemesi ve sadece bizim için sanatlarını icra etmeye gelen İsveçli bir grup olarak görmesi çok güzeldi” diye konuştu.

Erbil'in kalbinde yer alan antik kale, sık sık performanslara sahne oluyor.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli