1. Moskova Kürt Filmleri Festivali 21 Temmuz’da başlıyor

Moskova (Rûdaw ) - Sponsorları arasında Rûdaw Medya Grubu’nun da yer aldığı 1. Moskova Kürt filmleri Festivali'nin programı açıklandı.

Festival programı 21 -24 Temmuz 2021 tarihleri arasında Moskova'daki "Karo 11 Oktyabr" sinema salonunda gerçekleşecek.

Program kapsamında toplamda 35 filmin gösterimi gerçekleştirilecek. Bunlardan 15'i uzun metrajlı film, 20 tanesi de Kürtçe belgesel ve kısa filmlerden oluşuyor.

Festival sponsorlarından Berfin Design Group’un yaptığı açıklamaya göre Moskova Kürt Film Festivali Rusya Kültür Bakanlığı'nın uluslararası film festivalleri listesinde bulunuyor. Festival Rusya Kültür Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından destekleniyor.

Sinemaseverler bu program sayesinde birçok festivalden ödülle dönen modern Kürt sinemasının örnekleri ile tanışacak ve çeşitli seminer ve söyleşilere katılabilecek.

Festival programında yer alan 35 film ilk kez Rusya'da gösterilmiş olacak. "Karo 11 Oktyabr" sinema salonunda 15 uzun mesajlı filmin gösterimi yapılacak, kalan 20 kısa film ve belgeselin gösterimi ise yine festival kapsamında online platformlardan gerçekleştirilecek.

Festivalin bir özelliği ise jürisiz olması. Festivalin amacı Kürt sinemasını Moskovalılarla tanıştırmak olduğu için yarışma bölümü düzenlenmedi. Festivalde gösterilecek filmler sayesinde sinemaseverler Kürtlerin modern hayatını ve yaşadıkları sorunlara tanık olacak.

Filmlerin tamamı hem orijinal dillerinde hem de Rusça altyazıyla gösterilecek.

Festival Direktörü ve Berfin Design Group Başkanı Gulîzer Gerdenzrî Festival ile ilgili şu şunları söyledi: “Biz Festivali geçen yılın Mayıs ayında gerçekleştirmeyi planlamıştık ki Nazilerin yenilgiye uğratıldığı zaferin 75. yıl dönümüne denk geliyordu. Kürtler de bu savaşta yer almıştı. Ancak bütün dünyada olduğu gibi burada da pandemi nedeniyle festival programının ertelemekle durumunda kaldık. Bu festivalin Moskova için önemli bir kültürel deneyim olmasını dilerim.”