Kürt sanatçılardan İtalya halkına ‘Çav Bella’lı destek

Erbil (Rûdaw) – Kürt sanatçılar, yeni tip koronavirüsü (Covid-19) salgını nedeniyle zor günler geçiren İtalya halkına Kürtçe “Çav Bella” diye okunan ünlü “Bella Ciao” marşıyla destek verdi.

Aralarında Hesen Şerif, Mizgin Tahir, Hozan Aydin, Diyar Dersim, Xelil Xemgin, Seyitxan, Kawa, Rotinda, Serhat Çarnewa ve Heja Netirk gibi sanatçıların da bulunduğu 40 Kürt sanatçı, İtalya halkı ile dayanışma amacıyla ortak bir klip hazırladı.

Kürt sanatçılar, İtalyanların ünlü “Bella Ciao" (Elveda Güzelim) marşının Kürtçesi olan “Çav Bella”yı okudu.

Korona virüsü salgınının en çok can aldığı ülke haline gelen ve vakaların çok hızla artış göstermesi ile sokağa çıkamayan İtalyanlar evlerine kapanarak, birlikte şarkı söyleyip umutlu olmaya çalışıyor.

Balkonlarından tef ve tencerelerle ritm tutarak şarkı söyleyen İtalyanların evlerinde ünlü partizan marşı “Çav Bella”yı söylerken çekip paylaştığı görüntüler birkez daha bu marşın dayanışma marşı olarak hatırlanmasını sağladı.

II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan partizanların söylediği "Bella Ciao" marşı İtalyancada Elveda Güzelim anlamına geliyor.

Marş, dünya genelinde halklar ve toplumlar arasında dayanaşma sembolü olarak çok sayıda dilde seslendirildi.

Yine Bella Ciao marşı, Milva'dan Yves Montand'a, KUD Idijoti'den Kızıl Ordu Korosu'na onlarca şarkıcı ve grup tarafından seslendirildi.