KÜRDİSTAN - İngilizlerden ‘kültürel miras’ adımı
Erbil (Rûdaw) - İngiltere Kültür Bakanlığı, Kürdistan’ın Germiyan ve Amedi bölgesindeki tarihi eserlerin korunması amacıyla 508 bin dolar bütçe ayırdı.
Scotland’daki Glasgow Üniversitesi’nin internet sitesinde yayımlanan bir raporda, İngiltere Kültür Bakanlığı’nın, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da savaş bölgelerindeki tarihi eserlerin korunması amacıyla 38 milyon dolar değerinde “Külltürel Mirası Koruma Fonu” oluşturduğu belirtildi.
Fon kapsamında yürütülecek 9 proje arasında Germiyan ve Amedi bölgesindeki tarihi eserler de yer alıyor.
Germiyan’daki tarihi eserler Irak ile İran arasında yaşanan 8 yıllık savaşta ciddi zarar görmüştü.
Ayrıca Saddam rejimi de Kürt tarihini yok etmek için kasıtlı olarak tarihi eserlerin tahrip olmasına yol açtı ve IŞİD savaşında da Germiyan bölgesi savaşın şiddetli yaşandığı bölgelerin başında geliyordu.
Rapora göre, Mezopotamya kültürünün izlerini taşıyan tarihi eserler yaşanan savaşlar dolayısııyla ciddi anlamda tahrip oldu.
İngiltere Kültür Bakanı Michael Ellis, geçen hafta savaş 38 milyon tutarındaki “Kültürel Mirası Koruma Fonu” projesini onayladı.
Glasgow Üniversitesi’ne göre, 9 proje arasında tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan Germiyan’daki tarihi eserler için de 380 bin dolar bütçe ayrıldı.
Glasgow Üniversitesi tarihi eserlerin gördüğü zararların boyutunu uydu fotoğraflarıyla tespit etmek için bir ekip oluşturdu. Arkeologlar, tarihi eserlerin korunması için bir ekip eğitecek ve ayrıca derslerde tarihi eserlerin öneminin anlatılması için bölgedeki okullarla görüşecek.
Ekip Başkanı Dr. Cladio Glatiz, projelerinin Irak ve Ortadoğu’da kültürel mirasın korunması çalışmalarına yönelik olduğunu söyledi.
Michael Ellis ise, “Tarihi eserler insanlığın hikayesini aktarıyor. Onun için tarihi eserlerin korunması sadece Kürdistan için değil belki bütün dünya için önemlidir” diye konuştu.
İngiltere Kültür Bakanlığı tarafından onaylanan 9 projeden biri de “Amedi’nin geleceği için planlama” adı altında Duhok’un Amedi ilçesinde uygulanacak. Amedi halkı ve yönetiminin tarihi eserlerin korunması konusunda eğitileceği proje için 128 bin dolar ayrılmış.
2016 yılından kurulan “Kültürel Mirası Koruma Fonu”, Birleşik Krallık sınırları dışında, anlaşmazlıkların yaşandığı ve savaş bölgelerinde bulunan kültürel mirası geliştirmek, korumak ve teşvik etmek üzere kapasite yaratarak ekonomik ve sosyal gelişim fırsatları oluşturmayı hedefliyor.
Kültürel Mirası Koruma Fonu” ile bugüne kadar 12 ülkede 41 proje uygulandı.