Kürdistan’da ilk eşcinsel filmi

Süleymaniye (Rûdaw) – Süleymaniye’de bir genç, eşcinsellerle ilgili özel yasa çıkarılması için onları anlatan bir film yaptı.

 

Hemin Xofia’nın yazıp yönettiği “Homosexual” isimli kısa film, 15 dakika 30 saniye sürüyor. Filmde 3 erkek ve 3 kadın oyuncu rol aldı.

 

8 yıldır sanat alanında çalışan Hemin Xofia, ilk başta tiyatroyla ilgilenmiş, daha sonra ise kısa filmlere başlamış.

 

Neden eşcinsellik?

 

2012’de eşcinsellerle ilgili film çekmeyi tasarlayan Xofia, oyuncu bulduktan sonra 2015’in sonlarında çekimlere başlamış ve bu yılın Şubat ayında çekimleri tamamlamış.

 

Eşcinsel olmadığını söyleyen Xofia, Kürdistan’da da eşcinselliğin yayılmasına karşı olduğunu söylüyor.

 

Hemin Xofia, “Bir sanatçı olarak işim, toplumumuzda şimdiye kadar tabu olan konulara parmak basmak. Örneğin eşcinsellik. Sanatımla, bu kişilerin de toplumun bir parçası olduğunu göstermek ve bu konuda yasal bir düzenleme yapılmasını sağlamayı amaçlıyorum” diyor.

 

Çekimler Sülymaniye’de

 

Çekimleri Süleymaniye’de yapılan filmle ilgili 21 yaşındaki yönetmen, “Bir genç kızla genç bir erkek bir otele gidiyor. Ancak onlara oda verilmiyor. Onlar da Süleymaniye’nin bilinen bir mekanına gidip ilişkiye giriyorlar. Ancak aynı otel eşcinsel iki kız ile iki erkeğe oda veriyor. Çünkü onların eşcinsel olduğunu bilmiyorlar” bilgisini paylaşıyor.

 

Filmde eşcinsel iki erkek bir imama gidip nikah kıymak istiyor ancak, “Biz Hırsitiyan değiliz ki bu nikahı kıyalım” yanıtını alıyor. Gençler saha sonra da bir papaza gidiyor ancak yine olumsuz yanıt alıyorlar. Daha sonra ise kimlik değiştirmek için mahkemeye başvursalar da “Niçin istiyorsunuz” yanıtıyla karşılaşıyorlar. Evlenmek istediklerini söylediklerinde ise cezaevine atılıyorlar. Cezaevi yönetimi iki gencin eşcinsel olduğunu öğrendiğinde onları ayrı koğuşlara alıyor. Gençler bu kez duvarların ardından iletişim kurmaya çalışıyor ve “Duvarlar bize engel olamaz” diyor.

 

Oyuncuları nasıl buldu?

 

Facebook’ta yaklaşık 4 bin arkadaşı olan Xofia’nın 70’e yakın arkadaşı eşcinsel. Genç yönetmen rol tekliflerini de bu mecra üzerinden yapmış.

 

Oyuncuların tek bir şartı olmuş: Filmin Kürdistan’da gösterilmemesi. Xofia, filmin Eylül ayında bir kafede belli kişilerin katılımıyla galasının yapılacağını söyledi.

 

Kürt sinemasını bu çalışmayla bir adım ileriye taşımak istediğini söyleyen Xofia, “Artık öpüşme ve sevişme sahneleri filmlere girsin. Çünkü eşcinseller de toplumun bir parçası. Filmde yüzleri de görülüyor. İşimde realite olsun istiyorum. Bu yüzden yüzlerini gizlemedim” dedi.

 

Film şimdiye kadar Amerika ve Avrupa’da 80 kentte gösterildi. En son 20 Haziran’da Almanya’da gösterimi yapıldı.

 

10 bin dolar harcandı

 

Hemin Xofia, filmin yapımında 10 bin dolar harcandığını ve masrafları da kendisinin karşıladığını belirtti.

 

Film Süleymaniye Sinema Müdürlüğü’ne onay için gönderilmiş ancak senaryonun değiştirilmesi cevabını almış.

 

Xofia, “Filmde sevişme sahnesinin olmasıyla ilgili bir sorunları yoktu, senaryonun yazılış şekline şerh düştüler. Ancak benim bir stilim var, onların stiline göre çalışamam. Onlara göre bunlar hataydı ve düzeltilmesi gerekiyordu ancak ben düzeltmedim” şeklinde konuştu.

 

Yönetmen, film hakkında ilk kez Rûdaw’a konuştu. Gala gösterimi içinde yurtiçinden Rûdaw, yurtdışından ise BBC davet edildi.

 

Başrol oyuncusu: Kendimle gurur duyuyorum

 

Filmin başrol oyuncusu Hojan Kemal (22), 8 yıl önce eşcinsel olduğunu hissettiğini ve bununla gurur duyduğunu anlattı.

 

Rûdaw’a konuşan Hojan, “Bu eserle, toplumun benim gibi aile, din ve yasaların zulmü altında olanlara kapalı yüzünü açmak istiyorum. Birçok eşcinsel, psikolojik sebeplerden dolayı intihar ediyor. Çünkü insanlarla arkadaşlık kuramıyorlar” diyor.

 

Bedenen erkek, ruhen kadın olduklarını söyleyen Hojan, “Çünkü hormonal sorunlarımız var” ifadesini kullandı.

 

Başrol oyuncusu şimdiden filmin gösteriminden sonra gelecek tepkileri düşünüyor.

 

Genç oyuncu, “Özel bir yerde gösterimi yapılabilir ancak telefonla çekim yapılmamalı. Çünkü ailem bu durumu bilmiyor ve öğrenirlerse onlardan ayrılmak zorunda kalırım. Kısacası bir iş için hayatımı feda ediyorum” diye belirtti.

 

Hojan Kemal, eşcinsel haklarının korunması için yasal bir düzenleme yapılmasını istiyor.