Kirmanşan'daki Anahita Tapınağı yok olma tehdidi altında

26-11-2023
Kirmanşan'daki Anahita Tapınağı yok olma tehdidi altında
Kirmanşan'daki Anahita Tapınağı yok olma tehdidi altında
Etiketler Anahita Tapınağı Kirmanşan Rojhılat Kengawar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojhılat’ın Kirmanşan kentindeki 2 bin 200 yıllık Anahita Tapınağı hükümetin bütçe ayrılması nedeniyle bugün yok olma ile yüz yüze kalmış durumda.

Anahita Tapınağı, Kirmanşan eyaletinin Kengawar kentinin ortasında, Hamedan'dan Kirmanşah'a giden yol üzerinde yer alıyor. Bu anıt, çevredeki araziden maksimum 32 metre yüksekliğe kadar yükselen doğal bir tepe üzerine inşa edilmiş.

Anahita Tapınağı, İran ve Rojhılat’ta  antik Tanrıça Anahita’ya atfedildiği düşünülen iki arkeolojik alandan birinin adı. İkisinin daha büyük ve daha yaygın olarak bilineni, Kirmanşan eyaletindeki Kengawar’da bulunuyor. Diğeri güney Fars eyaletinin Bishapur kentinde yer alıyor.

Tarihi yapı 2 bin 200 yıl öncesine tarihleniyor ve ulusal miras olarak kabul edilmesine rağmen bakımsızlıktan ve restorasyonuna bütçe ayrılmadığından yok olma tehlikesi altında.

Anahita Tapınağı Ulusal Enstitüsü Müdürü Murtaza Gravend, "Bu tarihi anıtta kazılara devam etmek istiyoruz. Bu nedenle buranın mimari yapısının bilinmesi ve özelliklerinin doğru anlaşılması önemlidir. Her şey hazır olursa ve bize gerekli fon sağlanırsa bu yıl tarihi eserlerdeki kazılara yeniden başlayacağız” dedi.

Tapınağın Kengawar bölgesinde olması Kirmanşan Eyaletinin ekonomisine büyük etkisi olsa da bütçe eksikliği yıllardır tapınağın geliştirilmesine ve restorasyonuna engel oldu.

Tapınağın restorasyonu için 30 bin dolar gerekli ancak yıl sona eriyor ve henüz hiçbir şey yapılmadı.

Anahita Tapınağı Ulusal Enstitüsü Müdürü Murtaza Gravend konu hakkında şunları söyledi:

"Bize verdikleri bütçeyle Anahita Müzesi'ni bu yıl tamamlayıp, Anahita Tapınağı'nın da hak ettiği konuma gelmesini umuyoruz.Çünkü bu tarihi eserin kapasitesiyle yılda 150 ila 200 bin turist çekebiliyor. Bu da bölge ekonomisine büyük bir katkı anlamına geliyor.”

Bir harabeye dönmesine ve bir hizmet olmamasına rağmen tarihi yeri yılda 20 bin turist ziyaret ediyor. Anahita Tapınağı bölge esnafı tarafından uzun süre bir alışveriş merkezi olarak kuıllanıldığı için büyük zarar gördü.

Arkeolog Tahir Abadi tapınağın bu bölgede inşa edilmesine ilişkin şunları söyledi:

"Anahita Tapınağının Kangavar şehrinde yapılmasının iki nedeni var; İpek Yolu ve Kangavar'ın bereketli su kaynaklarının olmadı. Ancak depremler nedeniyle kaynaklar kör oldu ve su yer altına çekildi."

 Anahita Tapınağının durumu içler acısı. Her ne kadar Samilerin hakim olduğu parlak dönemine dönmese de, restore edilmesi ve turistik yerlerin yapılması halinde bölgedeki birçok insanın geçim kaynağı olmaya devam edecektir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli