Türkiye'de sansürlenen Kürt filmi New York'ta

26-09-2017
Ergülen Toprak
Etiketler Zer Kazım Öz New York
A+ A-

New York (Rûdaw) - Türkiye'de sansürlenen "Zer" filmi New York'ta bu hafta 500 kişilik bir galada sinemaseverlerle buluşacak.

 

Tanınmış Kürt yönetmen Kazım Öz'ün bir kısmını New York'ta çektiği filmin bazı sahneleri, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sansürlenince, birçok sinema salonu son anda gösterimleri iptal etmişti.

 

New York'ta müzik eğitimi gören ve babaannesinin son nefesinde kulağına fısıldadığı bir şarkının sözlerinin peşine düşen filmin Dersimli Jan’ın yolu önce Türkiye'nin Afyon iline düşer. Daha sonra da Dersim’in yolunu tutar.

 

Arka planda Dersim Katliamı'nın işlendiği filmin New York çekimleri 2015 yılında gerçekleştirildi. Dört dile çekilen ve 2016'da tamamlanan "Zer" filmi bu yıl ilk olarak Türkiye'de gösterime girdikten sonra birçok uluslararası festivalde gösterildi.

 

Türkiye Kültürve Turizm Bakanlığı'nın destek verdiği film Türkiye'de değişen siyasi iklim nedeniyle yine aynı Bakanlık tarafından sansürlenerek sinema salonlarında gösterilmesi engellenince kamuoyunda büyük tepkilere yol açmıştı.

 

Geçtiğimiz haftalarda Duhok Film Festivali'nde açılış filmi olarak gösterilen "Zer" filmi, Fransa'daki 23. Nancy Uluslararası Film Festivali tarafından da prestijli bir ödül olarak kabul edilen "Grand Prix du Publique" ödülüne layık görülmüştü.

 

Amerika'da iki ayrı gösterim

 

Geçtiğimiz günlerde Pittsburgh'da Uluslararası Silk Screen Film Festivali'nde gösterilen film, bu hafta sonu da New York'ta izleyici ile buluşacak. Pittsburgh'daki gösterime katılan yönetmen Kazım Öz, Cumartesi akşamı SVA Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek özel gala için New York'a geldi.

 

Kürt yönetmen Rûdaw'a yaptığı açıklamada, filmin hikayesinin bir kısmının New York'ta geçmesinden dolayı çekimlerin bir kısmını da New York'ta gerçekleştirdiklerini, bu yüzden de New York'ta özel bir gala organize ettiklerini söyledi.

 

Öz, filmin gösterildiği her yerde büyük ilgi görmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtirken, "New York'ta bu yüzden geniş bir salon tuttuk. Filmin New York'ta da büyük ilgi göreceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

 

Gala için sosyal medyadan tanıtımlara ağırlık verilirken, filmin biletleri de "Eventbrite" üzerinden satışa sunuldu.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli