Diktatör Saddam Hüseyin'in 'Bağdat kristalleri' beyaz perdede

Haber Merkezi - 1980'lerin başında ünlü İsveç cam şirketi Orrefors mali bir krizle karşı karşıyaydı. Şirketin imdadına Irak'ın devrik diktatörü Saddam Hüseyin yetişti.

Bu 40 yıllık hikaye şimdi "Bağdat Kristalleri" adlı bir filmin konusu.

Filmin yapımcıları: TV yönetmeni Agneta Gustavsson ve 40 yıllık film endüstrisinde birlikte rol aldıkları, yapımcı Rolf Magnusson. 

Agneta Gustavsson, "Saddam Hüseyin daha kötü şöhretli biri olmamış ve Irak'ın yeni başkanıydı, o zaman 'iyi adam' olarak bilindiği dönemdi'' diyor.

1982'de Bağlantısızlar Hareketi Uluslararası Zirvesi Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleşecekti. Saddam, dış dünyada hayranlık uyandırmak ve 'kur yapmak' için son derece lüks olan bir otel projesinin planını hayata geçiriyordu. Adı El Reşid olan bu projenin avizelerini İsveç kristal üreticisi Orrefors tasarlayacaktı ve bu sipariş yaklaşık 10 milyon dolar tutarındaydı. Saddam’ın inşa ettiği oteli süsleyen pahalı  kristal avizelerin her biri 1.2 ton ağırlığındaydı

Film, 6 Ağustos'ta Pukeberg'in yaz sergisinde gösterilecek. Sergide ayrıca Bağdat'taki lüks oteli inşa etmekle görevlendirilen İsveç inşaat şirketi Skanska ile ilgili bir bölüm var.  

Filmin tanıtım fragmanından Agneta Gustavsson, 80'lerde Irak'ın başkenti Bağdat'taki lüks proje için Orrefors'ta yapılan "Bağdat kristallerinden" örnekler gösteriyor.

Kaynak: SVT

Çevirmenin notu: Skanska şirketinin İsveçli sorumlusu daha sonra Enfal sırasında Skanska'nın kamyonları ile Güney Kürdistan'a insani yardım taşıyınca, Saddam tarafından başına ödül konarak aranmaya başladı.

Söz konusu isim daha sonra Güney Kürdistan'ın kuruluş yıllarında Qandil Yardım Kuruluşu dahil olmak üzere bir çok ilk projeye sorumlu veya inisiyatif alan olarak imza atan kadim ve gerçek bir Kürt dostu olmuştur.