Siyaweş Kamkar: Kemençe Kürt enstrümanı olarak tanındı

Rojhılat’ın tanınmış müzik gruplarından Kamkaran Grubu müzisyeni Siyawej Kamkar (26), Kamkaran Müzik Grubu’nun Kürt milli kıyafetlerinin yanı sıra kemençe ve def gibi birçok enstrümanı dünyaya tanıttığını söyledi.

 

Kürt müzisyen Peşeng Kamkar’ın oğlu olan Siyawej Kamkar, 1989’da Tahran’da dünyaya geldi.

 

Çocukluğundan beri müzikle uğraşan Siyawej Kamkar’ın çaldığı ilk enstürman olan darbukayı usta müzisyen Erjeng Kamkar’dan, babası ve amcasından da sentor enstürmanını çalmayı öğrendi. Genç müzisyen son olarak katıldığı konserlerde sesinin güzelliğiyle de büyük beğeni topladı.

 

Siyawej Kamkar, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…

 

Profesyonel olarak müzik hayatına nasıl başladınız?

 

Aslında 14 yaşından beri profesyonel olarak müzik dünyasındayım. O dönemden beri bir kayıt stüdyom da var. Her yıl da yeni şarkılar sdüdyomda müzik kayıtlarıyla uğraşıyorum. Bununla birlikte gerek kendi müzik grubum olan Jaw, gerek hocam Erdewan’ın 3 kişilik grubu veya diğer müzik gruplarıyla yaptığımız çalışmalarda enstürman çalmayı sürdürüyorum.

 

Kürt müziğinin mevcut durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Şüphesiz Kürt müziği gerek farklı ezgileriyle, gerek ritim farklılıklarıyla oldukça zengin bir müzik olmakla beraber yayılmış bir müzikte. Ancak bununla birlikte primitive ve son 60 yılda da gelişmiş durumda. Son 100 yılda Kürt müziğini gelişmesine katkıda bulunan üstad Hasan Kamkar’ın olduğunu düşünüyorum. Ardından da çocuklarının (Kamkaran Grubu) hepsi müzik akademisyenleriydi ve bu bilimle dünyada da var oldular. Kürt müziği üzerinde çalışarak, bu müziğin gelişmesini sağladılar.

 

Kamkaran profesyonel ve akademik olarak Kürt müziğinin temelini oluşturabildi mi?

 

Kamkaran’ların Kürdistan’ın ve dünyanın tamamında Kürt müziğinin gelişmesinde aşikar olduğu görülüyor. Bu gurur verici bir durumdur. Örneğin; def enstürmanını ilk kez müzik gruplarının içine getiren üstad Bejen Kamkar’dır. Bu enstürman daha sonra yayıldı. Daha önce defi orkestra ve müzik gruplarında kullanan olmadı. Aynı şekilde sentur ya da kemençeyi de kullanan olmadı.

 

Üstad Erdeşer Kamkar öncesinde sadece Luri müziğinde kullanılıyordu. Şu anda ise dünyanın birçok ülkesinde kemençe Kürt enstürmanı olarak tanınıyor. Tüm bunlar Kamkaran Grubu’nun çalışmaları sayesinde olmuştur. Ayrıca bu alanda büyük katkısı olanlar Kürt ve İran müziğinde de çalışmalar yapanlardır.

 

New York’taki konserlerden tutunda Londra’daki Nobel Ödül Töreni’ne kadar Kürt müziği yankılandı.  Konserlerimizde ayrıca Kürt milli kıyafetlerini tanıttık. Bence bu ailenin Kürt müziği ve Kürdistan’ın kültürü adına yaptığı emeklerin gözardı edilmemesi gerektiği inancındayım.

 

Güney Kürdistan’i ziyaret etmenize ne vesile oldu?

 

Sevgili arkadaşım müzisyen Hejar Zehavi ile uzun süredir tanışıyoruz. Kendisi ailemizi daha önce de ziyaret ederdi. Üstad Erdeşer ile çalışmaları oldu. Şehit Şifa Gerdi’nin anma programını da kendisi beni haberdar etti. Halkına doğru haber ulaştırma görevi sırasında yaşamında olan bir gazeteciyi yapılan anma töreni oldukça değerliydi.

 

Teklifi gururla kabul ettim. Değerli arkadaşım Mehrizad Ezemi ile birkaç müzik hazırladık. Burada da Kürt sanatçı Hejar Zehavi’nin öncülüğünde programımızı sunduk. Ardından Rûdaw Medya Grubu için hazırladığımız Kürt folklorik müziğini müzikseverlerle buluşturduk.