İstanbul (Rûdaw) - Xelef Diljan İstanbul’da yaşayan bir ressam. Diljan, yetenek ve gayreti ile önplana çıkan bir isim. Kendisi sıradışı bir ressam olduğu gibi güçlü bir sese sahip olması ile de biliniyor. Bazen eline aldığı enstrümanların teline vuruyor, bazen de fırça ve kalemi eline alıp tuval üzerine resim yapıyor.
Sanatçı Xelef Diljan genç yaşında iki önemli sanat dalında kendisini yetiştirmeyi başarmış bir isim. Diljan aslen Adıyamanlı. Orda doğan sanatçı birçok Kürt gibi üniversite eğitimi almak için yönünü Batı Anadolu’ya çevirmiş.
Konya’da üniversite eğitimini tamamlayan sanatçı, Güzel Sanatlar alanında yüksek lisans eğitimi almak için bu kez de İstanbul’a gitmiş.
Bu alandaki eğitimini de başarı ile tamamlayan Xelef Diljan, kendisine bir atölye açmış ve sanatsal çalışmalarına başlamış. Bugün o, alanında tanınan bir isim ve yapmış olduğu resimler dünyanın birçok yerinden sipariş alıyor.
Sanatçı kendisini şöyle alnatıyor:
“Adım Xelef. Adıyaman’da dünyaya geldim. Ressam olma fikri bende şöyle hasıl oldu, abim de ressam. Benden 3 yaş büyük kendisi. Ben henüz 11-12 yaşlarında iken o üniversitede resim üzerine bir eğitim almak istiyordu. Ben de onun resim çalışmalarına bakmaktan keyif alıyordum. Ben de evde kendim yapıyordum. Bazen yanıma gelip yönlendirmelerde bulunuyordu. Bu şekilde resim daha çok ilgimi çekmeye başladı. Yani onun çalışmalarına bakıp kendimi geliştirdim. Konya’da da Resim üzerine eğitim aldım. Daha sonra 2013 yılında İstanbul’a geldim. Burada da yine resim üzerine master eğitimimi tamamladım. 7 yıldır buradayım ve sanatla iç içe hayatım devam ediyor.”
Xelef Diljan sadece bir ressam değil. O, aynı zamanda müzik ile de yakından ilgilenen bir isim.
Resim yaparken ara vermek istediğinde enstrümanını eline alıp şarkı söylüyor. Bazen de müzisyen arkadaşları ile biraraya gelerek şarkılarını seslendiriyor.
Diljen sanatın ailesi içerisinde her zaman özel bir yer edindiğini söylüyor. Fakat önemli olanın insanın kendisini işine vermesi ve sürekli geliştirmesi olduğunun altını çiziyor. Bunu yapmak isteyen ardıllarına da şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Aslında Kürt toplumunun bizim sanatsal faaliyetlerimizden çok da haberdar olduğunu söyleyemem. Fakat bu bizim bir eksikliğimiz. Ben istiyorum ki bugün Diyarbakır’da galeriler açılsın ve bizler de orada eserlerimizi sergileyelim. Bu bir eksiklik. Neden ben sadece İstanbul, Ankara ya da İzmir’de sergi açayım ki? Kürtlerin yaşadığı yerlerde de sergi açabilmeliyim. Ki onlar da gelebilsin ve çalışmalarımızı görebilsinler. Ben şahsen Mıhemed Şêxo, Cegerxwin ya da Egide Cimo’nun da resimlerin yapıp sergilemek istiyorum çünkü onlar bizim hazinelerimiz. Onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Ben çizim yolu ile bir nebze de olsa onlara sahip çıkıyorum. İnsanların onları görüp kim olduklarını sormalarını istiyorum. Onları bu şekilde tanıtabiliriz. Amacım ve isteğim budur. Bu bizim kültürümüz, ona sahip çıkmamız gerekiyor.”
Resim önemli bir sanat dalı. İnsanlık güzel sanatlar vasıtası ile sürekli ileri doğru hamleler yapagelmiş. Denildiği gibi her resim kelimesiz bir şiirdir. Xelef de yaptığı resimler ile birbirinden değerli eserler meydana getiriyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın