KÜRTÇE YOLCULUK - Barcelona, Stockholm, Erbil...

Erbil (Rûdaw) - Kürtçe’nin Kurmancca (Kurmanci) lehçesi üzerine çalışan “Kurmanci Grubu” üyeleri, Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’de 58’inci toplantılarını gerçekleştirdi.

 

Kurmanci Grubu, birçok dilbilimci, yazar, araştırmacı ve aydından oluşuyor. 1987’de kurulan grup, ayda bir yaptıkları toplantılarda, Kurmancca’nın gelişmesine katkıda bulunuyor.

 

Erbil’deki Hotel Darin’de 21 Mayıs’ta başlayan dil çalıştayı, 28 Mayıs’ta sona erecek. 

 

58’inci toplantıya, Reşo Zilan, Mustafa Aydoğan, Hamid Kılıçaslan, Timure Halil, Alişer, Zinar Soran, Lezgin Çali, İsmail Taha Şahin, Ahmet Kasımoğlu, Mahmud Lewendi, Renaz Evdal, Eyüp Sinan Kıran ve Umid Demirhan gibi isimler katılıyor.


Kurmanci Grubu, ilk toplantısını İspanya’nın Barcelona kentinde, son toplantılarını ise İsveç’in Stockholm kentinde gerçekleştirmişti.

 


Hamid Kılıçaslan


Rûdaw’a konuşan Hamid Kılıçaslan, dil toplantısı çalışmalarının Kurmanci dergisinde yayımlandığını, ayrıca iki kitap halinde çıkarıldığını söyledi.

 

Kılıçaslan, “6 aylık olarak topladığımız dökümanlar üzerinde çalışıyoruz. Çiftçilik, sağlık, anatomi, bitki, hukuk ve ekonomi gibi alanlarda çalışmalar sürdürüyoruz” dedi

 

Gazeteci ve dilbilimci Timure Halil ise, bazı bölgelerde kaybolan kelimeleri dile tekrar kazandırmak için çalıştıklarını ifade etti.

 


Timure Halil