Yazar Fırat Ceweri'ye Viyana Kürt Enstitüsü'nden ödül

24-11-2022
Etiketler Fırat Ceweri Viyana Kürt Enstitüsü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Viyana Kürt Kültürü Enstitüsü, 2022 “Kürt Dili ve Kültürü Şerefname Ödülü”nü ünlü yazar Fırat Ceweri’ye verdi.

Enstitünün ödüle ilişkin açıklamasında, “Değerli yazar, Fırat Ceweri Kürt edebiyatına özellikle roman alanında uzun yıllardır verdiği emekten dolayı, Kürt yazar, aydın, sanatçı ve öğrenciler tarafından özel bir merasimle karşılanmaya layık” denildi.

Ceweri’nin Kürt edebiyatındaki yerine değinilen açıklamada, “Fırat Ceweri 40 yılı aşkın emeğiyle Kürt edebiyatının ilerlemesinde çok önemli bir role sahip olmuştır. Ceweri, şimdiye kadar 40 kitap yazmış ve çevirmiş, Nûdem dergisinin 40 sayısını yayımlamıştır. Çeviri alanında büyük ve değerli bir emeği var” denildi.

Şimdiye kadar Viyana Kürt Enstitüsü Şerefname Ödülü alan isimler şöyle:

-2018 Prof. Dr. Celîlê Celîl

-2019 Şahînê Bekirê Soreklî

-2020 Konê Reş

-2021 Jan Dost

Fırat Ceweri kimdir?

1959 yılında Mardin’in Derik (Dêrika Çiyayê Mazî) ilçesinde dünyaya gelen yazar Ceweri, ilk gençlik yıllarını Nusaybin'de geçirdi.Yirmili yaşlarına varmadan Kürtçe edebiyata yöneldi.

1980 yılının hemen öncesinde İsveç’e yerleşen Ceweri, o zamandan beri edebiyatın çeşitli alanlarında Kürtçe eserler üretmektedir.

Kürt edebiyatını siyasetin cenderesinden çıkaran Nûdem dergisini on yıl boyunca aralıksız çıkardı.

O yıllardan itibaren daha çok öykü alanında yoğunlaşan Ceweri, aynı zamanda dünya edebiyatından klasik ve modern onlarca eseri Kürtçeye çevirdi.

Modern Kürt edebiyatının temel taşı olarak nitelendirilen Hawar dergisini yeniden bir araya getirdi ve Nûdem Yayınları arasından basılmasını sağladı.

20’ye yakın kitabı bulunan Ceweri, John Steinbeck, Anton Çehov, Dostoyevski, Astrid Lindgren, Hemming Mankell ve Yaşar Kemal’in bazı eserlerini Kürtçe’ye çevirmiştir.

Şu an İsveç'te yaşayan Ceweri’nin bazı kitapları farklı dillere çevrildi.

Ceweri, 2018 yılında İsveç Akademisi tarafından çalışmaları nedeniyle ödüllendirildi.

2020 yılında da Kürdistan Bölgesi Kültür Bakanlığı tarafından “Altın Kalem Ödülü”ne layık görüldü.

Romanları: Payiza dereng, Ez ê Yekî Bikujim, Lehî, Maria Melekek Bû, Derza Dila Min

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli