Kürtçe - Almanca dergi Şeva Yelda'nın 2'inci sayısı çıktı

Haber Merkezi - Almanya’nın Hessen eyaletinde bulunan Rhein-Main Kürt Toplumu (Kurdische Gemeinde Rhein Main) adlı derneğin çıkardığı “Şeva Yelda” adlı Kürtçe - Almanca dergi 2. kez okurlarıyla buluştu.

Frankfurt'a bağlı Offenbach am Main şehrinde yayın yapan “Şeva Yelda” dergisi oldukça genç bir kadro tarafından çıkarılıyor. “Verliert nicht die Hoffnung, nach der Dunkelheit kommt das Licht / Hêvîdar bin, piştî reşê rewşen tê” (Umudunu kaybetme, karanlıktan sonra aydınlık gelir) sloganıyla okurlarını selamlayan dergi yılda 2 kez yayınlanıyor.

Dergi'de Kürt dili, kültürü, coğrafyası, tarihi ve müziğinin yanı sıra tanınmış Kürt şahsiyetler üzerine oldukça geniş kapsamlı makaleler yer alıyor.

İlk sayısı gibi 2. sayısı da önemli yazılar içeren dergide Büşra Delikaya, tanınmış Kürt dengbêj Evdalê Zeynikê'nın hayatı ve eserleri üzerine geniş bir araştırma yazısı kaleme almış. Êzîdî'ler ve Êzîdîlik üzerine Dilek Tekin tarafından keleme alınan yazı da okunması gereken zengin içerikli bir diğer bir makale. Tabi, dergide Türkler arasında Nasrettin Hoca olarak anılan didaktik fıkraların meşhur Kürt karakteri Melayê Meşhûr'dan da yine güzel bir fıkra yer almakta.

Tamamen kültürel bir yayın politikası ile yola çıkan Şeva Yelda 28 sayfadan oluşmakta. Birinci hamur kâğıda renkli olarak basılan dergide tüm yazılar çift dille yani Kürtçe ve Almanca olarak yayınlanıyor.

Dergi'nin yazar kadrosu ilk sayıda aldıkları tepkilere ilişkin, Avrupa'da yaşayan Kürtlerin, derginin en çok çift dilli olarak yayınlanmasından dolayı tebrik mesajları ilettiklerini belirttiler. Buna gerekçe olarak da, gerek Kürtçe bilmeyen çocukları ve gerekse Almanlar için derginin Kürt kültürü ile ilgili gerçek bilgilere ulaşılacak bir kaynak olmasını gösterdiler. 

Dergi, Almanya'da ve Almanca'nın konuşulduğu ülkelerde abonelik usulü ile okuyucularına ulaşıyor. Yılda iki defa yayınlanan Şeva Yelda dergisi ile sevayelda@gmail.com e-posta adresi üzerinden irtibata geçilebilir.