Kürt sanatçılardan ortak Kirmanckî albüm; Fırat’ın Sesi

24-05-2020
Rûdaw
10 Kürt müzisyen tarafından hazırlanan, “Vengê Royî - Fıratın Sesi” albümünün ikincisi çıktı
10 Kürt müzisyen tarafından hazırlanan, “Vengê Royî - Fıratın Sesi” albümünün ikincisi çıktı
Etiketler Vengê Royî Zazaca Kirmanckî Albüm
A+ A-

Haber Merkezi – 10 Kürt müzisyen tarafından hazırlanan, “Vengê Royî - Fıratın Sesi” albümünün ikincisi çıktı. İlki Cemîl Qocgîrî'nin yönetmenliğinde 2015 yılında kaydedilmişti.

10 Kürt sanatçı, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun 2008’de yayımladığı “Tehlike Altındaki Dünya Dilleri Atlası”nda (Atlas of the World’s Languages in Danger) yok olmak üzere olan diller arasında gösterdiği Kürmanckî (Zazaca) için bir araya geldi.

Kurmanc, Zaza ve Soran sanatçıların Siverekli şair, yazar ve bestekâr Kadir Büyükkaya’nın bestelerini seslendirdiği albüm Youtube üzerinden paylaşıldı.

Halen Hollanda’da yaşayan Büyükkaya’nın besteleri, daha önce Mikail Aslan tarafından seslendirilmişti. “Vengê Royî” (Nehrin/Fırat’ın Sesi) adlı albüm, 2015 yılında çıkmıştı.

Sanatçı Mikail Aslan, sosyal medya hesabından, çalışmaları 3 yıl önce başlayan albüm hakkında, “Hakan Akay tarafından kaydedilen albümde bu defa Kadir Büyükkaya 'nın eserlerini on sanatçı seslendiriyor. On sanatçı, on nefes (Zazakî) Kirmanckî için bir araya geldi. Nefesleri daimi olsun!” paylaşımında bulundu.

Alman-Kürt Kültür Enstitüsü (Deutsch-Kurdisches Kulturinstitut) tarafından hazırlanan albümde sanatçılar ve okudukları besteler şöyle:

Beser Şahin: Şewê Dergî (Uzun Geceler), Gülseven Medar: Wazena (İstiyor), Hanî Mojtehedî: Yara Mi (Sevgilim), Kerem Sevinç ve Tara Mamedova: Se Vajî (Ne Desem), Mehmet Akbaş: Xalê Mi (Dayım), Mikaîl Aslan: De Vajê (Söyle Haydi), Rojda: Nameyê Keyneke (Genç Kızın Adı), Sasa: Ewro-Meşt (Bugün-Yarın) ile Xumxumê (Dilber) ve Xêro Abbas: Sewl Teng o (Pabuç Dardır).

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli