Çağdat sanat buluşması 'bê welat' destek bekliyor

23-09-2023
Etiketler bê welat etkinliği Engin Sustam Pinsapo Collective FiveMyles Gallery
A+ A-

Haber Merkezi – Pinsapo Collektive tarafından ilk kez 2021 yılında Berlin’de düzenlenen “bê welat” çağdaş sanat buluşması, ABD’nin farklı noktalarında Kürt sanatçıların çağdaş sanat üretimlerini sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Ancak maddi katkı ve desteğe ihtiyacı olan etkinlik, gerekli destek bulunamazsa gerçekleşmeyebilir.

Bağımsız bir sanat projesi olan “bê welat: kayıp adanın altında” etkinliğinin küratörlüğünü Engin Sustam yaparken serginin sanat yönetmenliğini kurucu ortağı Öykü Tekten üstleniyor.

Etkinlik, Pinsapo Collective tarafından düzenleniyor.

ABD-Brooklyn'deki FiveMyles Gallery, 6 Ocak-4 Şubat 2024 tarihleri arasında sergiye ev sahipliği yapacak.

Sergide yedi çağdaş Kürt sanatçının eserleri sergilenecek ve ABD ile diğer diyaspora toplulukları arasındaki sınır ötesi sanatsal üretim ağını birbirine bağlayacak.

Pinsapo, FiveMyles işbirliğiyle sergi boyunca halka açık etkinlikler ve söyleşiler de düzenleyecek.

Küratörlüğünü Engin Sustam'ın üstlendiği bu projenin ilk enstalasyonu 2021'de Berlin'de 20’den fazla katılımcıyla gerçekleştirildi ve Avrupa ve diğer Batı diyaspora topluluklarında ifade edildiği şekliyle çağdaş Kürt sanatı pratiğine vurgu yaptı.

Berlin sergisi küresel ölçekte türünün ilk örneğiydi ve şimdi onu New York'a taşımayı amaçlayan ekip, Kürt sanatından ve deneyimlerinden ortaya çıkan, çoğunlukla aracılık edilen ve benimsenen sesler, bedenler, nesneler, kavramlar ve bakış açıları, toplumsal cinsiyet bilincine sahip, mikropolitik, ekolojik ve sömürgecilik karşıtı mercekler aracılığıyla düzenlenecek.

“Hedefimiz projeyi dünyanın diğer önemli merkezlerine taşımak”

Konuya ilişkin Rûdaw’a konuşan akademisyen ve söz konusu etkinliğin küratörü Sustam, şu ifadeleri kullandı:

“ABD'de bu tür ve kapsamda bir proje olmadığından, New York'ta ve diğer Amerika şehirlerinde bu projenin öncüsü olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bu bağış toplama çabası, proje için dış finansman sağlama sürecinin bir parçası.

Proje için mali destek bulma, sergi kataloğunun yayınlanması, grafik tasarım, tanıtım ve diğer acil üretim görevlerinde bize yardımcı olacak kişileri işe alabilmemiz için 15 bin dolar gibi bir rakama ihtiyacımız var. Herhangi bir miktar çok büyük ve çok takdir ediliyor.

Kürt sanatçıların üretimlerini önemli mekan ve merkezlerde sergileyerek aynı zamanda Kürt diyasporasının da dikkatini bir noktaya çekmeye çalışacağız.

Kürdistan’ın 4 parçasından sanatçıların eserleri yer alacak ve ABD yolculuğumuzu başarıyla tamamladıktan sonra hedefimiz projeyi dünyanın diğer önemli merkezlerine taşımak.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli