Dilber Ciziri: Kendi ve ailemin parasını müziğe harcıyorum

Almanya’da uzun yıllardır yaşayan Kürt şarkıcı Dilber Ciziri, bazı projelerini hayata geçirmek için bir süredir Kürdistan Bölgesi’nde bulunuyor.

 

Şakıro, Muhammed Arif ve Ayaz Yusuf’un şarkılarıyla Kürtçe’yi öğrendiğini söyleyen Dilber Ciziri, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…

 

Yıllardır Avrupa’da yaşıyorsunuz. Bir Kürt sanatçısı olarak, Avrupa’da çalışma koşulları nasıl?

 

Sanatsal faaliyetlere yönelik Avrupa’da çalışmak Kürt sanatçılar için oldukça zordur. Çünkü müzisyenlerin her biri farklı ülkelerden ve onları bir araya getirmek maliyetli bir durumdur. Bir diğer konu da insanların etkinliklere ayıracak zamanları yok. Çok az kişi bir araya geliyor. Bu da Avrupa’daki sanatçılarımızın çalışmalarını sınırlandırıyor. Sadece Newruz, yılbaşı ve bazı özel etkinliklere katılmakla sınırlı kalıyor. Kürdistan’da ise sanatsal faaliyetlerin yapılması çok daha kolay ve güzel ayrıca çok sayıda müzisyen de var. Halk daha fazla etkinliklere zaman ayırıyor ayrıca ilgili taraflar da sanat ve sanatçıya daha fazla önem veriyor.

 

Yani Avrupa’da sanatla uğraşarak para kazanılamıyor mu?

 

Bırakın sanat aracılığıyla para kazanmasını, aksine daha zor koşullarda çalışıp sanata yeni eserler kazandırmak için ek işlerde çalışarak para kazanmaya çalışıyorum. Sanat aracılığıyla para kazanılmamasına rağmen kendi ve ailesinin parasını sanata harcayanlardan biri de benim. Yeni bir klip çekmek için bütçemden kısmak zorunda olduğumu çok az kişi inanabilir. Şimdiye kadar hiçbir şahıs ve firma çalışmalarımda sponsor olmuş değil. Şu anda yaptığım tüm klipleri kendi bütçemden karşıladım.

 

Almanya’da hükümet sanatçılara yardım ediyor mu?

 

Şüphesiz Alman sanatçıları hükümetleri tarafından destekleniyor. Birçok büyük firma sanatsal faaliyetlerde sponsorluğu üstleniyor. Alman sanatçılar bizim gibi ek işte çalışmıyor. Tüm hayalleri sanatsal çalışmaları üzerinedir.

 

Almanca şarkı söylerseniz size yardım ederler mi?

 

Elbette daha fazla da yardım edilir. Ancak benim tüm çabam Kürt kültürü ve müziğine hizmet etmektir.  Ulusum için hizmet etmek istiyorum. Diasporadaki çok sayıda Kürt kültür ve dilini neredeyse unutuyor. Bizler Kürt müziği aracılığıyla Kürtçe’yi onlara cazip hale getirerek, uluslarının dillerini onlara sevdirebiliriz. Mevcut durumda Kürtçe’ye ağırlık verdim. Özellikle de Kürtçe’nin Kurmanci lehçesine daha fazla ağırlık verdim. Ben Muhammed Arif, Ayaz Yusuf ve Şakıro’nun da aralarında olduğu tanınmış Kürt sanatçılarının aracılığıyla Kürtçe’yi öğrendim. Kürt kültürüne karşı ayrı bir sevgim vardı. Çocukluğumuzdan beri babam bizi bu şarkılarla eğitti. Bu sevgiden dolayı da sanatla uğraşmaya başladım.

 

Siz daha çok Kürt folklorünün aslını korunmasından mı, ya da modernleşmesinden mi yanasınız?

 

İkisinin de olmasından yanayım. İnsan kültürünü unutmaması gerekiyor. Ancak modernizim de de uzak duramaz. Kürt müziği ve sanatını modernleştirerek, zenginleştirebiliriz. Kürt müziği ve folklorünün modernleşmesi çok önemlidir. Akademik ve sanatsal çalışmalar yapılması halinde her Kürt ferdinde canlı kalacaktır.

 

Sosyal medyada çok aktif değilsiniz. Bunun nedeni nedir?

 

Oldukça yoğun çalışıyorum ve sosyal medyaya fazla zaman ayıramıyorum. Sanat çalışmalarımın yanı sıra başka işlerle de uğraşıyorum. Bazen fotoğraflarımı paylaşıyorum. Sosyal medyaya da zaman ayırmak ayrı bir meşakat gerekiyor. Avrupa’da sosyal medyaya fazla zaman ayrılamıyor. Halk daha çok işleriyle meşguldür. Eve gittiğinizde de yorgun olduğunuz için sosyal medyadan bir zevk almıyorsunuz.

 

Yeni çalışmalarınız var mı?

 

Güney Kürdistan’da bazı projelerim var. Güney Kürdistanlı bir sanatçımızla bir şarkıda düet projemiz var. Ayrıca yeni bir klip çalışmam var. İsveç veya İngiltere’de klibi çekmeyi planlıyorum.

 

Bu çalışmalarımız hakkında şimdilik ayrıntılı bilgi vermek istemiyorum. Sürpriz kalmasını istiyorum. Son olarak tarihleri belli olmamakla birlikte Avrupa’da biz dizi konser vereceğim.