Türkiye’li ünlü kanun sanatçısı Aytaç Doğan Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunu yaptığı 20 Haziran’da düzenlenen “Nergis Kentleri Konseri”ne katılmak üzere Erbil’deydi.
Rûdaw’a konuşan Aytaç Doğan, “Konser çok güzeldi. Erbil’e ilk defa geldim. Konser’deki atmosfer çok güzeldi harikaydı. Erbil’de binlerce hayranım var kardeşlerim var onlar da biz sevgi ile karşıladı. Bir Türk olarak gurur duydum” ifadelerini kullandı.
Doğan, Türk müziğinin temelini Kürt müziğinin oluşturduğunu belirterek, Kürt ve Türk müziği arasındaki etkileşime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Benim de babam Kürt annem çingene” diyen Doğan, sözlerine şunları ekledi:
“Biz de karışık müzisyenleriz. Yani Kürt müziğinin bizde başka bir ruhu vardır bir de çingenelerle bağdaşmıştır. Zaten İbrahim Tatlıses bu müziğin bunların hepsinin imparatoru, imparatorumuz bizim zaten.
Kürt vatandaşlarımız olduğu için tabiki Kürt müziğinin Türk müziği üzerinde etkisi vardır. Türkiye’nin Güneydoğusunu komple Kürt vatandaşlarımız oluşturuyor. Kürtler Türkler bir aradalar uzun zamandır. Bunun neticesinde müziğimiz de birbiriyle sevişiyor koklaşıyor. Mümkün değil onların birbirinden ayrı olması.”
Rûdaw Medya Grubu ile Pis Bilders tarafından organize edilen ve dünyanın en eski yerleşim yerinden biri olan Erbil Kalesi’nde düzenlenen konsere dünyaca ünlü müzisyen ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Elçisi Nasır Şemme ile birlikte Kürt müzisyen Hejar Zehawi, Almanya’da yaşayan Suriyeli sanatçı Lina Teiby, ABD’den Karen Briggs, İspanyol müzisyenler Luis Robisco, Manuel Sierra ve Guatama Campopenalver, Türkiye’den Aytaç Doğan, Pakistan’dan Ashraf Sharif Khan, Fransa’dan Robin Vassey ve İran’dan Ali Qamsari de katıldı.
Aytaç Doğan kimdir?
6 Ocak 1976 Bursa doğumlu olan Aytaç Doğan, büyük babasının eve getirdiği kanun ile müzik hayatına adım attığında 13 yaşındaydı. 14 yaşında İbrahim Tatlıses ile aynı sahneyi paylaşan Aytaç Doğan, hemen ardından İstanbul'a yerleşerek birbirinden önemli isimlerle çalışma fırsatı buldu.
Tek mızrap tekniği başta olmak üzere kendi stilini oluşturarak dikkatleri kısa sürede üzerinde topladı. Mısırlı Ahmet'le tanışması ona farklı kapılar açtı. Mısır'ın ünlü kanun sanatçıları kendisini Kahire'ye davet etti. O günden sonra bir ayağı hep Arap dünyasındaydı.
Sonraki yıllarda kanunuyla sayısız farklı projede yer aldı ve birçok dünya sanatçısıyla Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde festivallerde sanatını icra etti.
Binlerce albümde kayıtlarda bulundu, birçok ortak projede yer aldı. Hüsnü Şenlendirici ve İsmail Tunçbilek ile Taksim Trio grubunu oluşturan Aytaç Doğan, ilk solo albümü Deva ile 2013 yılında hayranlarıyla buluştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın