Kürt kültürü münyatürlerle yaşatılıyor

Aydın Bayram – Emrah Akbulak

 

Birçok medeniyet, inanç ve kültüre ev sahipliği yapmış olan Erbil, tarihi kalesi ve kendine has kültürel dokusuyla dikkatleri üzerine çekiyor.

 

Kent, günlük yaşamda kullanılan giyim-kuşam, konuşulan farklı diller ve farklı inanç ve etnik yapısıyla bir mozaiği andırıyor.

 

Bu zengin şehirde, Erbil Kalesi büyük bir öneme sahip. Kalenin içinde birçok müze, Kürdistan coğrafyasının kültürüne ait eşyaları ve giyim-kuşamı tanıtıyor.

 

Bunlardan birtanesi ise, Kürt yerel kıyafetlerinin minyatürlerini tanıtan Kürt dizayner Çıra Erguşi’ye ait.

 

Çıra Erguşi, Kürt giyim-kuşamı ve bunun üzerinden yaşayan Kürt kültürünü Rûdaw’a anlattı.

 

Çıra Erguşi, Kürt kültürü ve giyim-kuşamının yok olmaya doğru gittiğini, bundan dolayı kıyafet geleneğini minyatürlerle tanıtmak istediğini söyledi.

 

Erguşi, “Halkın bilinçlenmesini amaçladım. İnsanlarımız burayı ziyaret ettiğinde, 'bunlar bizim bölgenin’ diyorlar ve daha sonra ellerindeki örnekleri gönderiyorlar. Çok farklı stiller gönderiyorlar. İnsan bunun karşından hayretler içinde kalıyor” dedi.

 

Bu işe canı gönülden bağlanmak gerektiğini dile getiren Kürt dizayner, “Kıyafetlerimizdeki bu çeşitlilik gündelik kültürün ne derece zengin olduğunu gösteriyor. Hangi bölgeye giderseniz, hepsi birbirinden farklılık arz ediyor. Bu güzelliklere neden sahip çıkmıyor ve yönelmiyoruz? Halkımızın bilinçelenmesi için yaptığımız bu çalışmalardan da gururluyuz” ifadelerini kullandı.

 

Bu çalışmalarını Kürdistan’ın her bölgesinde tanıtmak istediğini belirten Erguşi, “Kültürümüz, onu halkımıza öğrettiğimiz sürece canlı kalır. Halkımızda, bunları gördüklerinde büyük bir kültüre sahip olduğumuz umudu yeşeriyor. Çünkü kültür köktür. Eğer kök kalmazsa, biz kültürümüzü ispat edemeyiz. Bilginler, bir milleti tanımak istiyorsanız onların kültürüne bakın demişler ve şunu kaydetmişler; ‘Eğer bir halk derin bir kültüre sahipse, onlar değerli bir millettir anlamına gelir. Eğer kültürü zayıfsa, o millet yok demektir’” diye konuştu.

 

 

Erguşi: Devrimimiz kültürle olmalıdır

 

Silah çağının sona erdiğini ve bu nedenle kültüre önem vermek gerektiğinin altını çizen Kürt Dizayner Çıra Erguşi,  sözlerine şöyle devam etti:

 

“Allah'a şükürler olsun çok zengin bir kültüre sahibiz. Bizim devrimimiz, kültür, sanat ve entelektüel bir çabayla olmalıdır.  Birçok kişi 'gelin bir marka oluşturun' diyorlar. Önce bir şey ortaya koyun sonra marka isteyin. Halkımızı bilgilendirmezsek, nasıl marka oluşturacağız? Mesela Dubai, Çin ve Türkiye gibi ülkelerden suni şeyleri getiriyoruz. Ve ciddi bir para da veriyoruz. Herkes gibi biz de yapmalıyız ve ihraç etmeliyiz. Bizim de ürettiğimizi bilmelerini istediğim için bu işe giriştim.”