Ünlü yönetmen: Kürt sineması günden güne gelişme kaydediyor

21-11-2019
Rûdaw
Etiketler Sinema Xesan Abdullah Kültür
A+ A-

Yönetmen Xesan Abdullah, Suriye’de tanınan yönetmenlerden biri. Ama aynı zamanda İngiltere’de üniversite öğretmeni olan Abdullah, geçmişte birçok film ve dizinin yönetmenliğini yapmış.

Fırsat buldukça Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret eden ünlü Suriyeli yönetmen, çalışmaları ve projeleri hakkında Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

Sık sık Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ediyorsunuz. Size buraya bağlayan şey nedir?

Evet, bu Kürdistan Bölgesi’ne yedinci ziyaretim. Özellikle de Süleymaniye kentini ziyaret etmeyi tercih ediyorum. Şimdi buranın bir vatandaşı gibi hissediyorum. Ziyaretlerim daha çok film festivallerine katılma amacıyla oldu. Bazı festivallerde jüri üyesi olarak görev aldım. Bazen de konuk olarak davet ediliyorum. Süleymaniye Uluslararası Film Festivali’nin dördüne de katıldım. Ben bu tür festivallerin Kürt sinemasına önemli katkılar sunduğuna inanıyorum.

Kürdistan’daki film festivallerinden söz ettiniz. Bu konuda epey bir deneyime de sahipsiniz. Kürdistan’daki festivallerle dünyanın diğer yerlerindeki festivaller arasında ne tür benzerlikler var?

Bölgede yaşanan duruma rağmen Kürdistan Bölgesi’nin yabancı sinema sanatçılarına ve yönetmenlere buradaki festivallere katılma konusunda güven verdiğini görüyorum. Buradaki festivallere dünyanın değişik ülkelerinden sinemacılar katılıyor. Bu büyün ve önemli bir koordinasyon gerektiriyor. Ayrıca buradaki festivaller son derece iyi organize ediliyor. Buradaki organizatörler işlerine çok iyi sahip çıkıyor ve o sıcaklığı dışardıdan gelen konuklar rahatlıkla hissediyor. Bununla birlikte şehir halkı da festivallere büyük destek ve ilgi gösteriyor.

Kürt sinemasının ve filmlerinin düzeyini nasıl buluyorsunuz?

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Kürt sineması günden güne gelişme kaydediyor. Kürt yönetmenlerin büyük çoğu Avrupa’ya gitmiş, farklı ülkelerin kültürü ile kaynaşmış, tanımış ve o ülkelerdeki sinema deneyiminden yararlanmasını bilmiştir. Bunun Kürt sinemasına yansıması da olmuştur. Ben mesela İngiltere’de yaşıyorum ve Avrupa sineması hakkında yeterli bilgiye sahibim. Bazı Kürt filmlerinin batı filmlerinden geri kalır yönü olmadığını hatta daha iyi olduğunu düşünüyorum. Daha da gelişebileceğine inanıyorum.

Yönetmen olarak birçok festival katıldınız. Nasıl bir deneyim oldu sizin açınızdan?

Evet, ilk başta bazı kısafilmler yaptım, bunlarla dünyanın değişik ülkelerinde festivallere katıldım. Notherdam, Toronto gibi festivallerde ödüller aldım. “Zühre Alimsa” filmim en iyi senaryo ödülünü aldı. Yine Arap ülkelerinde düzenlenen workshop ve festivallere katıldım.  

Aynı zamanda dizi yönetmenliği de yaptınız. Halid bin Alûlid dizisi de bunlardan biriydi.

Evet, ilk başta bu diziye yönetmen yardımcısı olarak katıldım. Bu dizinin senaryosunu yazmamı istediler. Dizinin ikinci sezonunda ise yönetmen koltuğuna oturdum. Yapımcılar benim tarihi olaylar hakkındaki senaryolarıma, kabiliyetime, teknik bakış ve yaratıcılığıma çok güvendiler ve ben de aşk ile çalıştım. Ikinci sezon çok daha farklı oldu.

Bu tür tarihi dizilerin senaryosunu yazmak ve yönetmenliğini üstlenmek daha zor değil mi?

Evet, tabiki tarihi dizilerin senaryosu da yönetmenliği de çok daha zor ve hassas. Çünkü her bir ayrıntıya oldukça özen göstererek dikkat etmelisiniz. Herşeyi olduğu gibi yansıtmak, izleyiciye o dönemi yaşatmak zorundasınız.

Son çalışmanız hangi konuda?

Ben akademiden başka üniversitede öğterim görevlisiyim. Ayrıca Suriye Kültür Bakanlığı’na bağlı büyük bir sinema kurumunda yönetmenlik yapıyorum. Bu arada uzun metrajlı bir film üzerine çalışıyorum. Bu yeni çalışmanın hakettiği ilgi ve karşılığı bulmasını diliyorum.

Xesan Abdullah kimdir?

1965 yılında Suriye’de doğdu. Mühendislik Koleji mezunudur ancak sinemaya olan tutkusundan ötürü üniversite eğitimini İngiltere’deki Leeds Metropolitan Universitiy’de sinema bölümünde tamamlamıştı. Hala bu okulda sinema dersleri veren Abdullah, bundan önce Şam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde de dersler verdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli