Kürt aktrist: Müstehcen sahneler...

21-03-2015
Rûdaw
A+ A-

Süleymaniye (Rûdaw) - Ünlü Kürt sinema sanatçısı Nermin Kadir’in kızı Lolan Azad, sinemanın müstehcen sahnelerle ilerlemeyeceğini söyledi.

Semyan filminde rol alan Lolan Azad, Kürt yönetmenlerin şöhret peşinde olduğunu, bunun da Kürt sinemasını olumsuz etkilediğini belirtti.

 

Kürt medyasını da eleştiren Lolan Azad, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

 

Daha önce farklı televizyonlarda çalıştınız. Önce bir magazin sundunuz sonra da haber. Bu değişiklik nasıl oldu?

 

Ben sanatsever bir aileden geliyorum. Annem ve babam sanatın yanısıra siyasette de aktif olarak rol almışlar. Bazı sorunlardan dolayı birinci televizyondan ayırıldım. Gittiğim ikinci televizyonda haber spikerliğini teklif ettiler ben de kabul ettim. Daha sonra bazı sıkıntılardan dolayı oradan da ayrılmak zorunda kaldım.

 

O televizyonlarda yaşadığınız sorunlardan bahsedebilir misiniz?

 

Özetle bu ülkede bir kadının boyuna posuna bakıldığı kadar bilgisi ve deneyimine bakılmıyor.

 

“Anahita” adlı televizyon dizisinde aldığınız rolde çok ciddi görünüyordunuz. Neden?

 

Bu tamamen yönetmenin isteğine bağlı. Dizinin senaryosu Dr. Kürdistan Mukryani tarafından kaleme alınmıştı. Dizide kadının hakları uğruna nasıl savaştığı anlatılıyordu. O rol ciddiyet gerektiriyordu.

 

Rol aldığınız Semyan filminde de aynı durum sözkonusu mu?

 

Semyan filmi Duhok’ta yaşayan bir kadının gerçek hayat hikayesinden uyarlandı. Bir kadının nasıl para ve makamdan dolayı suistimal edildiği anlatılıyor. Buradaki rol da ciddiyet gerektiriyor.

 

Filmlerde müstehcen sahnelerin yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Sinema tarihinde müstehcen sahneler yoktur. Ancak buna başvuranlar gençleri çekmek ve filmlerini pazarlamak amacıyla yapıyorlar. Sinema bir toplumun gerçeklerinin yansıtılmasıdır.

 

Toplumumuzda tecavüz vakaları görmek mümkün ancak filmde buna yer verilip verilmemesini yönetmene sormak lazım. Fakat İran sinemasında en küçük müstehcen sahneye yer verilmeden Şah döneminden bu yana oldukça gelişti. Sinema müstehcen sahnelerle ilerlemez.

 

Neden Kürt sineması toplum üzerinde etkili olamıyor?

 

Şu ana kadar Kürdistan’da sinema bir kültür haline gelmiş değil. Maalesef yönetmenlerimiz sanattan çok şöhret için çalışıyorlar.

 

Başımdan geçen bir hikayeyi anlatayım: Erbil’de üniversiteye gittiğim ilk gün taksiye bindim ve beni üniversiteye (sinema bölümüne) götürmesini istedim. Mesafe yakın olmasına rağmen taksici Erbilli olmadığımı anlayınca fazla para aldı. Neden bu kadar aldın diye sorununca taksici, “Hemen inmezsen seni fena yaparım, seni sinemaya çeviririm” dedi.

 

Anne ve babanızın siyaset yaptığını söylediniz. Biz anneniz Nermin Hanım’ı daha çok bir sanatçı olarak biliyoruz. Nasıl siyaset girdi?

 

Babam 1994’te Sosyalist Parti’deyken şehit oldu. Annem ise geçmişte sanatın yanısıra siyasi etkinliklerde de rol almıştı.

 

Neden anneniz rol aldığı ünlü mizah programından ayrıldı?

 

Program ilk başta bir mizah programıydı. Ancak Goran (Değişim) Hareketi kurulduktan sonra programın mahiyeti değişti ve tek taraflı siyasi bir program haline geldi. Annem bu sebepten ayrıldı. 


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli