Süleymaniye (Rûdaw) - Irak Kültür Bakanlığı Müsteşarı Fadıl Al-Badrani, Kürdistan Bölgesi’ndeki müzelerinde bulunan arkeolojik hazinelerin tanıtılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Kürdistan Bölgesi'nin çeşitli şehirlerinde, Roma, Yunan, İslam ve Pers gibi çeşitli dönemlere ait çok sayıda arkeolojik alan bulunuyor. Bu alanlardaki yapıların bir kısmı restorasyona tabi tutulurken bir kısmına henüz dokunulmadı.
Irak Kültür Bakanlığı Müsteşarı Fadıl Al-Badrani, Rûdaw muhabirine yaptığı açıklamada, "Kültür Bakanlığı'nın hükümet programı dahilinde bir eylem planı var, kültür, turizm ve antikalar konusunda da profesyonel bir plan var. Irak, artık ister Irak içinden ister dışından olsun tüm turistlerin uğrak noktası haline geldi” dedi.
Kürdistan Bölgesi'nde doğal turizm ve arkeoloji turizmi gibi turizm alanlarının desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Al-Badrani, bakanlık olarak Kürdistan Bölgesi'nde ilgili yetkililerle koordinasyon halinde olduklarını söyledi.
Kürdistan Bölgesi'nde bugüne kadar 5 bin 800 arkeolojik alan kaydedildi. Ancak bunlar Kürdistan Bölgesi’ndeki tarihi potansiyelin yüzde 40'ını oluşturuyor.
2022 yılında tarihi alanların korunması ve geliştirilmesi amacıyla 41 arkeolojik proje hayata geçirildi ve 23 kültürel alan restore edildi.
Bağdat Tarihi Eserler Dairesi ile Kürdistan Bölgesi arasında işbirliği
Al-Badrani, "Bağdat'taki Tarihi Eserler İdaresi ile Irak'ın en önemli müzelerinden birine sahip olan ve içerdiği çok önemli Irak eserleri koleksiyonları nedeniyle ziyaretçilerin uğrak noktası haline gelen Süleymaniye'deki Tarihi Eserler İdaresi arasında işbirliği var.. Öte yandan tarih turizmi konusunda da büyük bir koordinasyon ve işbirliğimiz mevcut. Karşılıklı ziyaretler, turistik ve arkeolojik etkinlikler yapıyoruz. Bugün tarih turizmi konusunda geçmiş yıllara oranla daha iyi durumdayız. Bunun nedeni de Bağdat'taki güvenlik durumunun istikrarından kaynaklanıyor” değerlendirmesini yaptı.
Irak Kültür Bakanlığı Müsteşarı Fadıl Al-Badrani, vatandaşın kendilerinden artık turizm hizmetleri beklediğini dile getirdi.
Al-Badrani, “Süleymaniye ile Erbil arasında bir nevi onurlu bir rekabet var. Süleymaniye aslında turizm ve tarihi eserler açısından Irak'ın en önemli şehri olması nedeniyle çok güzel bir turizm ortamı sağlıyor. Kürdistan Bölgesi müzeleri tanıtılması gereken arkeolojik hazineler barındırıyor. Kültür Bakanlığı olarak Süleymaniye, Erbil ve tüm Irak valilikleri ile yakın koordinasyon içinde çalışmak istiyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın