Erbil’de Asurlulara ait mezarlık

20-03-2017
Rûdaw
Erbil
Erbil
Etiketler Erbil Asurlular Mezarlık
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkent Erbil’in merkez çarşısına yakın bir alanda yeni bir bina için atılan temel sırasında binlerce yıl öncesine ait mezara rastlandı.

 

Erbil merkez çarşısında bulunan Şeyh Çoli camisinin karşısında bir iş merkezi binasının temelleri atıldığı sırada tuğlalarla yapılmış oda şeklinde bir mezarlık bulundu.

 

Antropolokların çalışma başlattığı alanda şimdilik iki insan iskeleti ve birkaç adet küp çıkarıldı.

 

Rûdaw’a konuşan Erbil Tarihi Eserler Müdürlüğü Müdürü Nadir Babekir, “İnşaat sahibi, temel atma sırasında mezara rastladıklarını bildirdi. Biz de ekiplerimizi aldık ve çalışmalarımızı başlattık” dedi.

 

Bulunan mezarlık, tuğlalarla yapılmış ve içerisinde insana ait 2 iskelet bulunuyor. Oda şeklindeki mezarlığın uzunluğunun 2 buçuk metre, genişliğinin ise 2 metre olduğu aktarıldı.

 

Babekir, Erbil’de özellikle de Erbil Kalesi etrafında ve Arap Mahallesi’nde buna benzer çok sayıda mezarlık bulunduğunu, bu nedenle daha önceki bilgilere dayanarak bu mezarın da Asurlular dönemine ait olabileceğini kaydetti.

 

Nadir Bekir, bu mezarlığın milattan bin yıl öncesine dayandığını Asurllular ve Mitanilere ait olabileceğini vurguladı.

 

Ayrıca Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Tarihi Eserler Genel Müdürü Mela Awat, “Bu ve buna benzer tarihi yerler o şehrin medeniyetini gösterir. Yıllardır Kürdistan Bölgesi’nde buna benzer mekanlar üzerinde yapılan çalışmalar ve bulunan eserler, Kürdistan’ın medeniyetin beşiği olduğunun inkar edilemez kanıtlarıdır” ifadesinde bulundu.

 

Mela Awat, “Erbil’de milattan binlerce yıl once yaşam vardı. Son birkaç yıldır Erbil Kalesi’nden 60 Metrelik Caddesi boyunca yapılan binaların temel atma çalışmalarında mezarlıklara rastlanıyor. Araştırmalara göre mezarların Asurlular dönemine ait olduğunu gösteriyor. O dönemde, Kürt olan Mitanlılara ait eserler bulunuyor. Bu eserler, 3 bin yıl önceye dayanıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli