Kürt çifte Avusturya'da 2022 Sanat Ödülü

Erbil (Rûdaw) –  Kürt çift, Avusturya Cumhurbaşkanı tarafından 2022 Sanat Ödülü'ne layık görüldü.

Nigar Hasib Karadakhi ve eşi Shamal Omar, 2022 Avusturya Sanat Ödülü'nün sahipleri arasında yer aldı.

Nigar Hasib Karadakhi Rûdaw'a "Ödülü aldığımda Avusturya cumhurbaşkanına bizim Kürt olduğumuzu ve bu ülkeye 30 yıl önce mülteci olarak geldiğimizi söyledim. Bu seviyeye geldiğimiz için mutlu olduğunu ifade etti" açıklamasında bulundu.

Kürt kadın sanatçı Nigar Hasib Karadakhi (Karadaxi), ödülün kendisinin ve eşi Shamal Omar'ın (Şemal Omer) kurduğu Laleş Tiyatro ve Emek Merkezi'nin (Lalısh Theater Labor) çalışmalarına verildiğini söyledi.

Nigar Hasib Karadakhi "Ödülleri özel bir jüri heyeti belirleyecek. Heyet gizli hareket ediyor ve Avusturya genelini geziyor. Heyet üyeleri çalışmalarımızı değerlendirerek bizi ödüle layık gördü. Dün akşam Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander van der Bellen tarafından ödüle layık görüldük" dedi.

Nigar Hasib Karadakhi ve Shamal Omar'a Avusturya Cumhurbaşkanı tarafından ödül verildi. Nigar Hasib Karadakhi ve Shamal Omar'a Avusturya Cumhurbaşkanı tarafından ödül verildi.

 Nigar Hasib Karadakhi, merkezin etkinliklerinin izleyicileri ve üyelerinin çoğunun diğer milletlerden olması nedeniyle tüm etkinlikleri Kürtçe yürütemediklerini ancak bazı eserlerine Kürt kültürünün yansıdığını söylüyor.

Ödül sadece iki Kürt çifte değil, Avusturya'dan seçilmiş çok sayıda sanatçı ve yazara da veriliyor.

Belediyeler Bakanlığı tarafından desteklenen ve 1988’de kurulan Lalish Tiyatro ve Emek Merkezi'nde (Lalısh Theater Labor) tiyatro dersleri, atölye çalışmaları, konserler, resim sergileri ve şiir dinletileri düzenleniyor.

2000 yılından beri kendi tiyatrosuna sahip olan Lalish Tiyatro ve Emek Merkezi'nin (Lalısh Theater Labor) çalışmaları uluslararası ve üyeleri Almanya, Avusturya, Japonya, İtalya, İspanya Hindistan gibi diğer milletlerden olan merkezin izleyicileri de dünyanın farklı uluslarından oluyor.

Lalish Tiyatro ve Emek Merkezi'nin (Lalısh Theater Labor), daha önce Japonya da dahil olmak üzere birçok ülkede ödüllendirildi.

1966 doğumlu Nigar Hasib Karadakhi, Bağdat Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. 1991'den beri yurt dışında yaşıyor. 2000'de Viyana Üniversitesi'nde tiyatro ve antropoloji dalında yüksek lisans yaptı. 2006 yılında eşi Shamal Omar ile birlikte doktara sahibi oldu. Çiftin 1998’de kurduğu Lalısh Theater Labor merkezinin projeleri Kürdistan, Irak, İran, Mısır, Tunus, Ürdün, Suriye, Fas, Avusturya, Almanya, Hollanda, İngiltere, Fransa, İsviçre, İsveç, Danimarka, Polonya, Yunanistan, Kosova, Ukrayna, Bosna Hersek, Bulgaristan, Makedonya ve Japonya'da yürütüldü.

1986-1990 Güney Kürdistan/Irak'ta "Kürt Deneysel Tiyatro Topluluğu"nun kurucu ortağı ve oyuncusu olan Karadakhi Güney Kürdistan Güzel Sanatlar Fakültesi/Tiyatro Koleji'nde üç yıl öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

Eşi Shamal Omar ise Irak Bağdat'ta Tiyatro Akademisi'nde okudu. Viyana Üniversitesi'nde Tiyatro Çalışmaları ve Sosyal ve Kültürel Antropoloji Felsefe alanında yüksek lisans yaptı. Güney Kürdistan’da "Kürt Deneysel Tiyatro Topluluğu"nun kuruculuğu ve yönetmenliğini yaptı.

Siyasi nedenlerden dolayı 1991'de Kürdistan'dan ayrılmak zorunda kaldı. O zamandan beri Viyana'da yaşıyor.

1998 yılında Nigar Hasib ile birlikte Viyana'da "tiyatro ve performans kültürü araştırma merkezi" olarak "Lalish Theaterlabor" kurdu. Haziran 2000'den itibaren Viyana Şehri Kültür Ofisi'nin desteğiyle kendi tiyatro alanının/laboratuvarının açılışını yaptı.