Peşmerge – IŞİD animasyon filmde

18-06-2015
Rûdaw
Etiketler Cengo ve Mengo
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Peşmerge Güçleri’nin IŞİD’e karşı savaşı birçok sanatçının eserine konu oldu. Kürt sanatçı Rafed Cerah da “Cengo ve Mengo” adıyla bu savaşı anlatan bir animasyon filmi çekti.

 

Aslen Erbilli olan ve Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaşayan Rafed Cerah, bu filmle peşmergenin çektiği zorlukları dünyaya anlatmak istediğini söyledi.

 

Filmin öyküsü aslında 2012 yılına uzanıyor ancak IŞİD savaşı, sanatçıyı filmin içeriğini değişitirmeye yöneltmiş. Cerah, “İlk başta film iki horozun dövüşünü anlatıyordu. Ancak IŞİD’le savaştan sonra fikrimi değiştirdim ve dünyadaki gündeme uygun bir konu olsun istedim. Bu yüzden profesyonel ve çok izlenecek bir film yaptığımı düşünüyorum” dedi.

 

Filmin ismine ilişkin ise Cerah, “Film savaşı anlatıyor. Bizde savaşçılar için ‘cengo’ da denilir. İkileme kurulduğunda da ‘cengo mengo’ denir. Bu yüzden bu adı koydum. Ayrıca bu isim fonetik açıdan da kulağa hoş geliyor. Kürtçe ve İngilizce’de de ritmik olarak telaffuz ediliyor” diye konuştu.

 

Halepçe’yle ilgili de bir film çektiğini belirten Rafed Cerah, bu filmin animasyon olmadığını, Kürt çocukların çektiği görüntülerle yaptığını söyledi.

 

Cerah, “Çalışmada Avrupa ve Amerika’da yaşayan 500 Kürt çocuğu yer aldı. Yaklaşık bir yıl uğraştım. Bu şekilde Halepçe’ye hizmet etmek istedim” dedi.



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli