Haber Merkezi - Yakın zamanda kaybettiğimiz Prof.Dr Kadri Yıldırım’ın son çalışması olan Kürt Kadını adlı iki ciltlik eseri Avesta Yayınları’ndan çıktı.
Kadri Yıldırım’ın önemli Kürt kadınlarını konu aldığı “Kürt Kadını” adlı iki ciltlik kitabı Avesta Yayınları’ndan çıktı.
CİLT - I
Kürt kadını hakkında yazılmış eserler arasında belirleyici özelliği olan bu kitabın temel amacı, Kürt kültürünün en önemli taşıyıcısı olan Kürt kadınını bütün yönleriyle ele almak ve bilinmesine katkı sunmaktır. Kürt kadını hakkında şimdiye kadar yazılmış eserlerin konunun bir yönüne temas etmesi hem kronolojik hem de tematik olarak Kürt kadınını bütün yönleriyle tanıtan böylesi kapsamlı bir kitabın hazırlanmasını zaruri kılmıştır. Geçmişten günümüze dek Kürt kadınının tarihsel süreç içindeki serencamının anlatıldığı bu kitapta farklı marifet, maharet ve meziyetleriyle ön plana çıkan ve yaşadığı döneme damgasını vuran Kürt kadınları anlatılmıştır.
Yine bu kitapta ilk kez ayrıntılı olarak; medrese eğitimi alan, kadın-erkek eşitliği için mücadele eden, kadın haklarının savunuculuğunu yapan, ayaklanmalarda aktif rol üstlenen, siyasal kurumlarda ve sivil toplum kuruluşlarında görev yapan, şair ve yazar olan Kürt kadınlara değinilmiştir. Sünni İslam, Ehl-i Hak Aleviliği, Êzidî, Yahudi ve Feylî gibi farklı inanç ve kökenlerden gelen önemli Kürt kadınlarının hayranlık uyandıran başarı öyküleri de bu kitabın farkındalık yaratan diğer bir özelliğidir.
CİLT - II
Kürt kadınını bütün yönleriyle ele alma çabasında olan bu kitabın okuyucuya kattığı en önemli değer, hiç kuşkusuz Kürt kadını hakkında daha önce yazılmış olan dağınık haldeki spesifik bilgileri tek çatı altında toplayarak bütüncül bir perspektif sunmasıdır. Bu kitapta derlenip toparlanan bilgiler sayesinde Kürt kadınına bakış açısı önemli ölçüde değişecektir. Kadınların geri plana itildiği ve her türlü hak ve özgürlükten mahrum edildiği dönemlerde dahi Kürt kadınının bireysellik ve özgürlüğe düşkünlüğünün hayret verici düzeyde olduğu satırlar okundukça Kürt kadınına duyulan saygınlık hak ettiği yeri alacaktır.
Kürt kadını tarihi süreç içinde düşünce, şiir, edebiyat, kültür, sanat, medya, sivil toplum, siyaset gibi yaşamın her alanında varlık göstermeyi bilmiş; mütefekkir, şair, yazar, araştırmacı, dengbêj, müzisyen, gazeteci, aktivist, kaymakam, parlamenter olarak çeşitli mesleki roller üstlenmiştir. İşin en ilginç yanıysa, Kürt kadınının yaptığı her işte başarılı olma konusundaki kararlılığı olmuştur. Eril düşüncenin mutlak egemenliğinin hüküm sürdüğü dönemlerdeki her türlü zorluk, baskı, kısıtlama ve aşağılamalara rağmen Kürt kadını azim ve direnci sayesinde özgür kalmayı ve ilerlemeyi başarabilmiştir.
Prof. Dr. Kadri Yıldırım kimdir
Kürtler tarafından “Mamoste” (Öğretmen) olarak tanınan Prof. Dr. Kadri Yıldırım 5 Şubat 1959'da Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğdu.
Mardin’de 6 yıl medrese eğitimi aldıktan sonra Siirt Eğitim Yüksekokulu'ndaki ön lisan eğitimi tamamladı ve daha sonra Harran Ünivesitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi.
13 yıl öğretmenlik yapan Kadri Yıldırım Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği, Mardin Artuklu Üniversitesi rektör yardımcılığı, bu üniversiteye bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü müdürlüğü, bu enstitüye bağlı Kürt Dili ve Kültürü ana bilim dalı koordinatörlüğü, aynı üniversitenin İlahiyat Bilimler Fakültesi kurucu Dekanlığı görevlerinde bulundu.
Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde 2004'te Yardımcı Doçent, 2010 yılında ise Profesör oldu.
Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri'nde HDP Siirt milletvekili adayı olan ve seçilen Yıldırım, Kasım 2015 Milletvekili Seçimi'nde yeniden HDP'den Siirt milletvekili seçilmişti.
Kürtçe, Arapça, Farça dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine 14 kitabı ve birçok akademik tebliğ makaleleri bulunmaktadır.
Kürt tarihçi, yazar ve siyasetçi Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın yapmış olduğu değerli araştırma ve analizleri Rûdaw Türkçe’de yayınlanıyordu.
Beyin kanaması geçirmesi üzerine Diyarbakır’da kaldırıldığı hastanede 26 Mart 2021’de hayatını kaybetti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın