Duhok Kürt Kültürü Enstitüsü zengin bir arşive sahip

Duhok (Rûdaw) - Kürt Kültürü Enstitüsü Duhok Şubesi, Kürt halkının külütürel mirasına ait bilgi ve belgeleri biriktirip arşivlemek için çalışıyor. Bu çerçevede Kürdistan’ın her yerini dolaşan ekipler yörelere ait gelenekleri bizzat yaşayıp yaşatanları kaynak ediniyor. Toplanan kaynaklar enstitü bünyesinde arşive alınıyor.


Rûdaw’a konuşan Kürt Kültürü Enstitüsü Duhok Şubesi Müdürü Bahar Ali, “Halkımızında tarihinde ilk defa Kürt kültürüne ait bilgi ve belgeleri kapsamlı bir şekilde elektronik ortamda arşivlemek için kolları sıvadık. Topladığımız yüzlerce belgeyi bir yandan halkımızın kültür ve geleneklerinin korunup yaşatılması bir yandan da bilimsel incelemeye sunulması için topluyoruz” dedi.

 

Enstitünün kütüphanesinde Kürt kültürünün tarihsel mirasını anlatan ve bizzat enstitü çalışanları tarafından derlenen, Kürtçe, Arapça ve İngilizce toplam 236 kitap ile Kürt klasik müziği sanatçılarına ait 66 albüm de bulunuyor.

 

Kürt Kültürü Enstitüsü Arşiv Bölümü sorumlusu Welid Yusuf da, “Burada işimiz kültürel mirasımıza ait sesli, görüntülü ve yazılı materyalleri arşivlemektir. Bir bunları hard disklerde topluyoruz. Tüm bu belgeler gerekli olduğunda çıkarılıp işlenecek şekilde biriktiriliyor” ifadelerini kullandı.

 

Kürdistan Bölgesi’ndeki üniversitelerde Kürt Kültürü dersi akademik olarak işleniyor. Bu desrler Kürt kültürü ve geleneklerinin nesilden nesile yaşatılmasını ve modern dünya ile uyumunu amaçlıyor.

 

Bu konuda konuşan Duhok Üniversitesi Öğretim üyesi Muhsin Arif “Günümüzde globalizm denen olgu ile düşünce, anane ve ideolojilerde yaşanan gelişme yeni nesillerin de değişmesini beraberinde getiriyor. Ancak burada önemli olan Kürt halkı olarak bizim kendi zengin kültürel mirasımızla globalleşme ile başederek ulusal kimliğimizi yaşatabilmemizdir” diye konuştu.

 

Kürt Kültürü Enstitüsü 2003 yılında Süleymaniye kentinde kuruldu. Behdinan bölgesinin zengin kültürel mirası ve burada bulunan inceleme ve araştırma imkanları nedeniyle bir şubesini de Duhok’ta açtı.