Arjen Ari Şiir Yarışması’nın sonuçları açıklandı

Haber Merkezi - 7’inci Arjen Ari Şiir Yarışması’nda Suat Baran’ın Kitêba Elbakof(Elbakof Kitabı) isimli dosyası ödüle layık görüldü.

Kürt şiirinin çağdaş öncülerinden Arjen Ari anısına 2014’ten beri düzenlenen ödüllü şiir yarışmasının 7’ncisinin sonucu açıklandı. Yarışma sonucunda Suat Baran’ın Kitêba Elbakof(Elbakof Kitabı) isimli dosyası ödüle layık görüldü.

Ari’nin ailesi ve Sor Yayınları (Weşanên Sor) tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Öncelikle COVID-19 pandemisi nedeniyle bu yıl yarışmanın sonucunu bir basın toplantısı ile değil, yazılı bir açıklama ile kamuoyuna ilettiğimizi belirterek başlamak istiyoruz.

Bilindiği üzere bu yıl 7. kez büyük şair Arjen Arî adına şiir yarışması düzenleniyor. Bu yılki ilanı Kasım 2019’da açıklamıştık.

Bugün Kürt Dil Bayramı. Yarışma ve yayınevi olarak kutluyor ve bu yarışmanın daha birçok güçlü genç kalemi Kürt edebiyatına kazandırmasını ve o gençlerle Kürt edebiyatının daha ilerilere taşınmasını umut ediyoruz.

Bu yıl yarışmaya 5 dosya başvuruda bulundu. Bu yılki jüri Fewzî Bîlge, Yeqîn h., Bêrîvan Zînzal, Berken Bereh ve Necla Arî’den oluşuyordu. Beş jüri üyesi dosyaları okudu ve tartışmalarını olgunlaştırdılar. Beş jüri üyesinin oy birliği ile, seçilen dosyanın Kürt ve dünya edebiyatını iyi bildiği ve gelişme umudu taşıdığı gerekçesiyle, Suat Baran’ın Kitêba Elbakof(Elbakof Kitabı) isimli dosyası ödüle layık görülmüştür.

Suat Baran kimdir?

Yarışma için gönderdiği oto-biyografisini aynen paylaşıyoruz:

1986 yılında Van’da dünyaya geldi ve çocukluğu ve ergenliğini Trabzon’da geçirdi. İstanbul Üniversitesi’nde Yunan Dili ve Edebiyatı(2008) ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İngilizce Öğretmenliği(2015) bölümlerini okudu. Sonrasında Bilgi Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar bölümünde yüksek lisansını yaptı(2014) ve şuan Boğaziçi Üniversitesi’nde Türk Edebiyatı bölümünde doktorasını yapmaktadır. Yüksek Lisans tezinde Suzan Samancı roman ve öykülerinde dil travması ve sessizlik konusu üzerine çalışma yürüttü.

On yılı aşkın bir süredir hem Yunancadan, hem İngilizceden edebi çevirilere emek vermiştir. 2007-2010 yılları arasında Yunancadan Türkçeye çevirdiği 5 eser kitap olarak basılmıştır. Fakat daha sonra Türkçe çeviriyi bırakıp dikkatini daha çok Kürtçeye verdi. Şimdiye dek Kürtçeye çevirdiği birçok makale, öykü ve şiirler farklı dergilerde yayınlanmıştır. Yarı akademik bir dergi olan Zarema’nın yayına başlamasında rol alan ekipte yer aldı. Çeviri dışında, akademik çalışmalarını 3 dille sürdürmektedir. Şiirle ilişkisinde her ne kadar yazmaktansa daha çok bir okur düzeyinde gerçekleşmiş ise de lise yıllarından bu yana şiirle olan ilişkisi hiç kesilmemiştir. Türkçe, Yunanca ve İngilizce dillerinde yazdığı bazı şiirleri Türkiye, Yunanistan ve Letonya’da kitap ve antolojilerde yayınlandıktan sonra tüm dikkatini Kürtçe şiire vermiş ve vermektedir. Çünkü Kürtçeyi içinde kendisini özgür ve zorluklardan uzak hissettiği tek dil olarak görmektedir.  

Yarışmayı düzenleyenler olarak kendisini kutluyor ve bu üretkenliğini ve yaratıcılığını bu ödülle birlikte daha da ilerilere taşıyacağını umut ediyoruz.

Şiir ödülünün yanı sıra bilindiği gibi her yıl bir de onur ödülü veriyoruz. Bu yıl Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı onur ödülüne layık görülmüştür. Fincancı, yıllardan bu yana Türkiye İnsan Hakları Vakfı genel başkanı olarak işkence ve ‘kolluk kuvvetleri’nin baskısı karşısında bilimsel çalışmalar yürütmekte, işkence görenlerin tedavilerine yoğunlaşmakta, her zaman Kürt halkının haklarını savunmuş ve savunmakta, Ortadoğu ve dünya haklarının dostluğu için mücadele etmektedir. 

Ödül törenini son birkaç yıldır Diyarbakır Kitap Fuarı’nda düzenliyorduk. Fakat şimdiden fuarın düzenlenip düzenlenmeyeceğini kestiremiyoruz. Bu nedenle ödül töreninin zaman ve mekanını, COVID-19 pandemisinin seyrine göre, gelecek günlerde kamuoyu ile paylaşacağız.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da kadın-erkek genç şairleri önümüzdeki yıl devam edecek olan yarışmaya katılmaya, Kürt kurum ve kuruluşlarını da yarışmayı sahiplenmeye çağırıyoruz.”

Arjen Ari Şiir Yarışması

Yarışma, 30 Ekim 2012 yılında hayatını kaybeden Arjen Ari’nin yaşamı boyunca emek verdiği Kürt dili ve edebiyatına ve sanatın evrensel değerlerine sahip çıkmak amacıyla Ari’nin ailesi ve Sor Yayınları (Weşanên Sor) tarafından düzenleniyor.

Kürt dili ve edebiyatının seviyesi yüksek örneklerini yayın dünyasına kazandırmayı ve daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaştırmayı amaçlayan yarışma Kürtçe’nin Kurmanci lehçesiyle yazan ve daha önce şiir kitabı yayınlanmamış yazarlar katılabiliyor.