Arjen Arî ödülü Omerî’nin

Diyarbakır (Rûdaw) - Arjen Arî Şiir Yarışması’nda ödülü, Anatomiya Demsalên Zer (Sarı Mevsimler Anatomisi) adlı eseri ile Yehya Omerî aldı. 

 

Arjen Arî'nin ailesi, Evrensel Basım Yayın, Lîs Yayınları, Ronahî Yayınları ve Kürt Yazarlar Derneği'nin ortaklaşa bu yıl ikincisini düzenledikleri Arjen Arî Şiir Yarışması ödülü, Amed Kitap Fuarı'nda düzenlenen bir etkinlikle verildi.

 

Anatomiya Demsalên Zer (Sarı Mevsimler Anatomisi) ile ödüle değer bulunan Omerî, çocuklarına Kürtçe'yi hediye ettikleri için eserini başta annesi olmak üzere bütün Kürdistanlı annelere ithaf etti. 


Yehya Omerî duygularını şöyle dile getirdi: "Arjen Arî gibi büyük bir şairimizin anısına düzenlenen yarışmada ödül aldığım için çok mutluyum. Onun şiirlerini okuyup ağladığım zamanlar oldu. Bugün yine ağlayacak gibiyim."


Yarışmaya bu yıl eklenen onur ödülü ise Kürt edebiyatına olan katkılarından dolayı Osman Kavala'ya verildi. 




Rûdaw'a konuşan seçici kurul üyesi şair Berken Bereh, ''Yarışmaya toplam 15 kişi eserlerini gönderdi. Bu eserlerden 8'i Kürdistan'ın güneyinden geldi. Gönderilen tüm eserlere baktığımızda genç şairlerin yeni formlarda, imgecilikten beslenen şiirler yazmaya çalıştıklarını görüyoruz'' dedi. 



Arjen Arî ile birlikte ilk sayısı 1978'de çıkan Tîrêj dergisi şairlerinden olan Berken Bereh, “Arjen Arî'nin poetikasında Kürdistani bir duruşun olduğunu fakat yeni kuşak Kürt şairlerin şiirlerinde dil mantığı problemli olduğu için gençlerin bu poetikadan biraz uzak düştüklerini” belirtti. 


Rewşen kuşağı şairlerinden Lal Laleş ise, farklı anlatım tekniklerine başvuran yeni kuşağın şiirlerini beğendiğini ifade etti. Laleş "Gençler sosyal medyayı bir edebiyat alanı olarak görmemeli. Orada anında yazıp paylaştıkları şeyler kanımca edebi üretimlerinin önünde bir engel" dedi.