Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali’nde Alevi vatandaşlar taleplerini dile getirdi

14-10-2024
Ömer Sönmez
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Hünkar Hacı Bektaş Veli Hacı Bektaş Veli Festival Alevi Cemevi
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) - 3. Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali İstanbul'da düzenlendi.

İstanbul çok kültürlü, çok dilli ve çok dinli bir şehir olarak biliniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) düzenlediği Serçeşme Hünkar Hacî Bektaş Veli Festivali'nin bu yıl 3'üncüsü Maltepe Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Festivale binlerce kişi katıldı.

Rûdaw'a konuşan İBB Sivil Toplum Kurumları İlişkileri Müdürü Vedat Kara, "İstanbul her türlü inanç, kimlik, kültür ve sosyal açıdan çok önemli bir şehir. Bize göre bu farklılık toplumun zenginliğidir. Toplumsal barışın sağlanması için bu tür programlar gerçekleştiriyoruz” dedi.

Alevi-Bektaşi kurumlarının işbirliğiyle hazırlanan festivalde konser, panel, seminer ve atölye çalışmalarının yanı sıra "Hakikat aşkı" adlı sergiye de yer verildi.

“Hacı Bektaş Veli kültürünü felsefemiz haline getirdik"

Semah öğretmeni Özge Çoban Çelik, "Hünkarımız Hacı Bektaş Veli'nin kültürünü felsefemiz olarak benimsedik. Bu da elimize ve belimize hakim olmamız gerektiğidir. Bugün onun yolunu takip etmeye ve gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Bu nedenle bu faaliyetler çok önemli” dedi.

Festivalde bu yıl ilk kez 20 yayınevi stant açtı. Türkiye'nin tek Kürtçe mizah dergisi olan Golik dergisi de festivale katıldı. Ancak Golik, ekonomik durumdan dolayı bir yıldır yayınlanamıyor.

"Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle dergiyi basamıyoruz"

Golik dergisi editörü Dilara Aktaş, "Golik 2012 yılında yayın hayatına başladı. Karikatüristlerimizin çoğu siyasi tutukludur. Dergimiz bugüne kadar pek çok engelle ve sansürle karşılaştı. Ancak son olarak baskı maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle dergimizi yayınlayamıyoruz."

Festival 10-13 Ekim tarihleri arasında sürdü.

Alevi-Bektaşi cemevleri ve kurumları, programda toplumsal kaynaşmanın güzel örneklerinin yaşandığını söylüyor.

Festivalde Kürt ve Türk Aleviler de bir araya geldi. Talepleri aynıydı: “Cemevlerine resmi statü ve eşit vatandaşlık.”

"Devlet elini üzerimizden çekmeli"

Pendik Cemevi Piri Ali Küçük, "Cemevlerimiz ibadethane olarak kabul edilmeli. Devlet de elini üzerimizden çekmelidir” dedi.

 

Pîr Sultan Abdal Kültür Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya da "Biz istiyoruz ki herkes  kardeş olsun, hiç kimse ayrımcılığa uğramasın. Kimse kimsenin etkisi altında kalmasın. Halkın kardeşliği için devletin birbirine eşit davranması gerekir” ifadelerini kullandı.

Festivalde Selda Bağcan, Edip Akbayram, İlkay Akkaya ile Erdoğan Emir ve Ayfer Düzdaş gibi Kürt sanatçılar konser verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli