8. New York Kürt Filmleri Festivali coşkuyla devam ediyor

Sinan Tunçdemir

New York (Rûdaw) - 8. New York Kürt Filmleri Festivali, Kürdistan Ulusal Marşı Ey Reqîb’in okunmasıyla başladı.

12-19 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalde uzun metrajlı, kısa metrajlı, ve belgesellerden oluşan 34 film gösterilecek. Bunların çoğu Kürt yönetmenlerin filmleri Ayrıca Kürt müziği ve yemeklerine de yer veriliyor.

Festival organizasyonundan bir yetkili gösterim için 300'den fazla film başvurusu aldıklarını söyledi.

Festivalde jüri üyesi olan Şener Özmen, “Bize Kürdistan'ın pek çok yerinden 300'ün üzerinde film geldi. Her türden film geldi. Deneysel, belgesel, kısa, uzun metrajlı film, animasyon gibi pek çok şey vardı. Dikkatimi çeken şey filmlerin büyük kısmının Güney'den gelmesiydi. Rojhilat’tan da çok film vardı. Yine bazı animasyon filmlerinin olması beni heyecanlandırdı” diye konuştu.

“Bunun gibi daha çok işe ihtiyacımız var"

Festival film ve belgesel gösterimleriyle devam ediyor ve bir yandan da halaylar çekiliyor.

Festival katılımcısı Hüseyin Simko, "Sizi gördüğüme çok sevindim. Bu festivali 8. yılında da sürdüren arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu gerçekten iyi bir iş ve bunun gibi daha fazla işe ihtiyacımız var” dedi.

Festivale sadece Amerika’da yaşayan Kürtler değil, çok sayıda Amerikalı da ilgi gösteriyor.

Festivalin ilk gününde daha çok Kürt müziği ve kültürü öne çıktı. Ayrıca "Rojek" adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Belgeselde yönetmen, Rojava’ya giderek orada tutuklu IŞİD mensuplarıyla röportaj yapıyor.

Öte yandan festivale bu yıl katılım önceki yıllara göre daha fazla oldu.