Erbil Uluslararası Tiyatro Festivali Rus ve Ukraynalı sanatçıları buluşturdu

13-11-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Erbil Uluslararası Tiyatro Festivali Sanat Tiyatro Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – 7’inci Erbil Uluslararası Tiyatro Festivali başladı. Üç yıl aradan sonra düzenlenen festivale farklı ülkelerden tiyatro ekipleri de katılıyor. Festival, savaş halinde olan Rusya ve Ukrayna’dan da sanatçıları bir araya getiriyor.

Başkent Erbil’de bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası Tiyatro Festivali 12 Kasım Cumartesi günü başladı. Koronavirüs ve ekonomik kriz nedeniyle üç yıldır gerçekleştirilemeyen festivalde bu yıl farklı ülkelerden sanatçıların hazırladığı 15 tiyatro eseri sahnelenecek.

Festivalin açılışı tiyatro ve drama oyuncusu Sabah Abdulrahman'ın ödüllendirilmesiyle gerçekleştirildi.

Rûdaw’a konuşan Erbil Kültür Sanat Genel Müdürü Ferheng Gafur, "Sanat barış mesajı veriyor. Ukrayna ve Rusya'nın festivale katıldığını görüyoruz. Mesajımız barışız ve bir arada yaşamaktır” dedi.

Kürdistan Sanatçılar Sendikası Başkanı Niyaz Nuri de, festivallerin mesajının birlik, güzellik ve insanlık olduğunu belirterek, geçen hafta Kerkük Tiyatro Festivali'nin tüm Kürt sanatçıları bir araya getirdiğini hatırlattı.

Erbil Uluslararası Tiyatro Festivali’nin uzun aradan sonra Kürt sanatçıları da buluşturduğunu belirten Nuri, "Siyaset neyi ayırırsa sanat onu bir araya getirir” diye konuştu.

Festival kapsamında tiyatro gösterilerinin yanı sıra paneller de düzenlenecek. Festivale sanatçıların yanı sıra eleştirmenler de hazır bulunuyor.

Festivalin bu yılki konuklarından Iraklı yazar ve eleştirmen Muna Saed, festivalin Erbil'in imar ve kalkının yanı sıra kültürel alanda da geliştiği anlamına geldiğini söyledi.

Almanya'da yaşayan tiyatro ve drama oyuncusu Xerman Hirani de, festivallerin farklı şehir ve ülkelerden sanat eserleri ve sanatçıları bir araya getiren, sanatın bütünleştirici gücünü pekiştiren etkinlikler olduğunu belirtti.

Erbil Uluslararası Tiyatro Festivali Organizasyonu Başkanı Hiwa Suad, 12-18 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalin son üç yılda koronavirüs ve ekonomik nedenlerle gerçekleştirilemediğini söyledi.

Festivalle ilgili dikkat çeken konu şu anda savaş halinde olan Rusya ve Ukrayna’dan da sanatçıların katılıyor olması. Savaşın başından beri Rus sanatçılar, ülkelerine uygulanan yaptırımlar nedeniyle birçok ülkede boykot ediyor.

Hiwa Suad, “"Mesajımız, genel olarak Kürdistan özelde Erbil'in istikrarlı bir yer olduğu ve biz Kürtlerin her zaman barış istediğini duyurmaktır. Bu nedenle savaş halinde olan ülkelerden Ukrayna ve Rusya’dan sanatçılar aradıkları huzur ve istikrarı Erbil'de bulabilirler. Bu iki ülkeyi aynı sahnede hünerlerini göstermeye ikna etmek önemlidir” dedi.

Festivale, Kürt sanatçıların yanı sıra Türkiye, Rusya, Ukrayna, İtalya, Mısır, Tunus, Suriye, İran, Polonya, Libya, Ürdün ve Umman'dan 230 sanatçı davet edildi.

Festival kapsamında, Kültür Salonu, Medya Salonu ve Pêşewa Salonu olmak üzere üç farklı mekanda her gün üç tiyatro gösterisi gerçekleştirilecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli