Avrupa’da yaşayan Kürt heykel sanatçılarından ortak sergi

Hennef (Rûdaw) – Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 11 Kürt heykel sanatçısı Almanya’nın Hennef kentinde bir araya gelerek ortak bir sergi açtı.

 

Avrupa’da yaşayan Kürdistan Bölgesi, Rojhılat ve Rojavalı heykel sanatçılarını bir araya getiren sergide sanatçıların elleriyle işlediği “Kürtler ve dünya” temalı eserleri sergilendi.

 

Heylektraş Niyaz Bayati, “Sanatçı için önemli olan teknik değil, temadır. Üzerinde çalışacak bir konunuz olmadığında yaratacağınız bir eseriniz de olmaz. Ama biz Kürtler için çok sayıda konu var ve çok uzun bir deneyime sahibiz” dedi.

 

 

Serginin diğer bir amacı ise Avrupa’da Kürt sanatçıları bir araya getirerek ortak norganizasyonlara imza atmalarını sağlamak.

 

Buraya gelmeden önce sergiye katılan diğer sanatçıları tanımadığını ifade eden Beyati, “Halkıma olan sevgi ve bağlılığım nedeniyle buraya geldim. Bizim ortak bir dilimiz ve ruhumuz var. Bu yüzden birbirimize daha yakın durmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

Sergide sanatçıların taş, granit, bronz ve ağaçtan işledikleri eserlere ver verildi.

 

 

Rojavalı sanatçı İdo Hüseyin, “Her bir eser farklı bir anlam taşıyor. Ben eserlerimi taştan yapıyorum. Onlara şekil verirken natural olmalarına önem veriyorum. Bu taş bana ne verebilir ona bakıyorum. Bu yüzden renk, boya veya farklı bir aksesuar kullanmıyorum” dedi.

 

Kürt sanatçılar yurt dışında yaşamanın avantajları kadar dezavantajları olduğunu ve bunun sanatlarına yansıdığını söyledi.

 

 

Sanatçı Jiyan, “Benim Kürdistan’da atölyem vardı, halk beni tanıyordu. Ailemden destek alıyordum. Ama bu desteği burada göremiyorum. Çok büyük bir fark var” ifadesini kullandı.