Kürtçe ‘Gazali – Eyyubi’ okulu

13-06-2015
Cesim İlhan
Rûdaw
Rûdaw
A+ A-
İstanbul (Rûdaw) –  Türkiye’de “Gazali Düşünce Derneği ve Eyyubi Mektebi” kuruldu.

 

Genel merkezinin bulunduğu İstanbul’da kuruluşunu ilan eden ve resmi olarak çalışmalara başlayan “Gazali Düşünce Derneği ve Eyyubi Mektebi”,  “Kürdistanî değerlerin unutulmamasını sağlamayı” da amaçlıyor.

 

Tüzüğünde, “GDD Eyyubi Mektebi” nin amaçları şöyle ifade ediliyor:

 

“Kürdistan tarihi, Kürt edebiyatının hikmet yönü, Ehmedî Xanî ve Mem û Zin, Aryan milletleri üzeride çalışmalar, Aryan milletlerin İslam’a kazandırmış oldukları İmam Gazalli, Ebu Hanife,  Molla Cami El Kurdi, Said-i Kürdi, Kürt hareketlerinde öncü olan Seyid Abdulkadir, Şex Mehmut Berzenci, Şex Mahmut Alusi, Şex Abdulselam Barzani, Şeyh Said, Qazi Muhammed, Melle Mustafa Barzani gibi Kürt şahsiyetlerin üzerinde okumalar ve çalışmalar yapılacaktır.”

 

Yine derneğin tüzüğünde Kürt tarihi, Kürt dili, Kürt kültürü, Kürt edebiyatı üzerinde çalışmaların yanı sıra ilmi dersler üzerine de çalışmalar yapılacağı belirtiliyor.  Yapılan çalışmalar yüksek lisans ve doktora öğrencileri için arşivleniyor.



Ayrıca “GDD ve Eyyubi Mektebi” nde mantık, münazara, hadis, tefsir, siyer, fıkıh dersleri Kürtçe veriliyor.

 

Gazali Düşünce Derneği ve Eyyubi Mektebi Başkanı  Mele Xalil İbrahim Sofuoğlu, İstanbul’da faaliyet gösteren medresenin, bundan sonra dernek adı altında resmi olarak, Kürtçe dilinin yanısıra Kürdistan tarihi ile ilgili çalışmalar yapacağını söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Sofuoğlu, bundan böyle Kürdistan medrese usulü çalışmalar yapacağını belirterek, şunları aktardı:  

 

“Kürt dili, Kürdistan tarihi ve Kürt şahsiyetleri üzerine okumalar ve çalışmalar yapacağız. Çalışmalarımız Kürdistan medrese usulü devam edilecek. İslam tarihi ve İslam tarihinde Kürtlerin değerleri, dini liderler, Kültür, tarih, örf adet, dil, edebiyat ve Kürt tarihi daha geniş tutmak ve geliştirmek istiyoruz. Amacımız insanlarımızı Kürt tarihi, Kürt önder ve liderleri ile ilgili bilgilendirmek.”

 

Seyda Sofuoğlu, “Mazlum Kürt halkının zulme karşı direnişinin medreselerde başladığını, bugün de bu geleneği devam ettireceklerini ifade ederek, şunları ekledi:

 

 “Kürtlerin muhtaç olduğu devlet aklıdır. Devlet aklı da ilim, fikir ve siyasetle olur. Biz bunun ilim ve fikri yönünü ele alacağız. Siyasi yönünü ise siyasetçiler ele alsın.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli