Kürt mülteci Manus adasında tutulduğu kampta klip çekti

12-06-2019
Rûdaw
Etiketler Rojhılat Kürt mülteci Manus adası Avustralya Klip Şarkı Müzik
A+ A-
Erbil (Rûdaw) - Kürt mülteci Manus adasında tutulduğu kampta klip çekti

Kürt mülteci Ferhad, göçzedelerin tutulduğu Manus adasında İngilizce “Büyük nefes”  adıyla bir şarkı çıkardı.

Ferhad, kamptaki zor şartları unutmak için müzikle uğraştığını söyledi.

Ferhad’ın şarkısı için Avustralyalı bir şirket klip yaparak sosyal medya platformu Youtube üzerinden yayınladı. Şarkının ana teması da özgürlük.

İngiliz Guardian gazetesine konuşan Ferhad, “Buradaki halkın arasında bu çaresizlik içinde tıkananlardan birisiyim. Kaldığım kampta hayat şortları çok zor ve sıkıntılarla karşılaştım. Çok büyük bir baskı var ve insanlar intihara teşebbüs ediyor. Bazı arkadaşlarım gerçekten intihara teşebbüs etti” dedi.

Guardian gazetesinin Avustralya baskısının raporuna göre, genel seçimlerin gerçekleştiği 18 Mayıs’ta 26 intihar teşebbüsü kaydedildi. Seçimlerde mültecilere karşı sert politikaları ile öne çıkan liberal ve ulusalcı ittifak zaferle çıktı.

Ferhad, Rojhılat’ta müzik ve enstrüman ile ilgilendi

Ferhad, Rojhılat’tayken müzik ve enstrüman çalmakla ilgileniyormuş. 6 yıldır Papau Yenigine’deki Manos adasından kalan Ferhad, beste yazımı, resim çizme ve tasarım sanatlarıyla uğraşıyor.

Ferhad, “Büyük nefes” (The Big Exhale) şarkısını Avustralyalı müzisyenler David Bread ve Genal Cousin desteğiyle çıkardı. Avustralyalı müzisyenler, şarkının yazımı ve aranjörlüğünde yardımcı oldu.

Ferhad’ın başarısı Kürtlerin Manus adasındaki ilk başarısı değil. Behroz Bochani isimli Rojhılatlı Kürt mülteci de cep telefonuyla yazdığı “Dost yok sadece dağlar var” isimli kitabıyla Avustralya'nın en prestijli ödüllerinden Victoria Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştü. Bochani’nin kitabı yaşanmış hikayeler ve Bochani’nin anıları ve mektuplarını içeriyor. Bochani kitabında, Monus kampındaki mültecilerin durumlarını da işlemişti.

Görüntüleri demir bir bariyer içerisinde çekilen “Büyük nefes”in klibinde, Avustralyalı semazen Bilal Zeyne rol alıyor. Klipteki sema görüntüleri de Jasmin Kelea tarafından hazırlanmış. Klip Wendyhouse ve Melbourne City film şirketlerinin desteğiyle çekilmiş.

Semazenler korku ve endişeyi kırmayı temsil ediyor

Semazenler, bariyer ve engellere karşı korku ve endişeyi kırmayı temsil ediyor. Şarkının başında bir kaç cümle ile şarkının ana teması işlenmiş: “Avlanmış bir martı gibi, kafesinde solgun ve sessiz, hüzünlü gözleriyle ve insanlıkta derinbir kuyu, hem de doldurulmayacak derinlikte” devam ediyor.  Şarkı, “Buralarda dolaşıp dur, ancak özgür ol özgür” sözleriyle bitiyor.

Avustralyalı müzisyenin David Bread, Manus kampı kurulmadan önce Papau Yeni Gine musikisi ile ilgilenmeye başlamış. Bread, ilk albümünü 1990 yılında bu bölgede çıkarmış.

Ferhad, Bread’in kendisine yaptığı yardımlara ilişkin, “Avustralyalı bir müzisyenle çalışmak istiyordum. Bir arkadaşım David Bread ile irtibat kurmamı istedi. Mesajı gönderdiğim zaman müziğini çok beğendi” dedi.

Gardian gazetesine konuşan Bread ise, “İlk başlarda şarkı üzerinde çalışmak için mikrofon, recorder gib bazı müzik aletleri sağlamak istiyordu” ifadelerini kullandı. Ferhad ile Bread’in ilk ortak işleri, 2018 yılında çıkan videolu şarkı “Savaştan kaçmak” (Flee from War) oldu.

Bread, “Savaştan kaçmak” çalışmasına ilişkin, “Şarkısını gitar eşliğinden telefona kaydetmişti. Daha sonra Melbourn’da bir grup müzisyeni bir araya getirerek klibi çektik” ifadelerini kullandı.

“Büyük nefes' ilginçti"

Ferhad ile ikinci çalışmalarının daha farklı olduğunu belirten Bread, “Büyük nefes’ ilginçti. Özellikle aynı hayatı yaşayan birisi için. Bu eserler çok farklı, ayrıca farklı duygular barındırıyor” diye konuştu. 

Ferhad’ın Manus kampında yaşadıklarına rağmen halen müzik ile uğraşabilme isteğine şaşırdığını kaydeden Bread, “Bu işi nasıl yaptığını ve nasıl bu kadar güçlü kalabildiğini bilmiyorum. Ancak işinin olumlu tarafı gerçekten sanatın bir anlamının olması. Anlamlı olan müziği kendisi için yapıyor olması” dedi.
 
“Büyük nefes”in sözleri Ferhad ile Cousin tarafından yazılmış. Ferhad, “Şarkının sözleri benim için hazır bir şekilde geldi. Hemen bir müzik yaptım. O anda şarkımın güzel ve hüzünlü olduğunu anladım” diye konuştu.

Ferhad, “Kamptakilerle birlikte ortak bir acı kaderi paylaşıyoruz.  Onlardan birisiyim. Çünkü onlarla yaşıyorum. Bu benim ve onlar için zor bir şey. Onların derdiyle dertlenmek zor “ sözleriyle duygularını dile getiriyor.

Kürt müzisyen, “Büyük nefes”te, “Sade şeyler istiyoruz, sadece herkes gibi özgür olmak istiyoruz, bu bizim hakkımız/ 6 yıl yeter, 6 yıl çok” sözleriyle mesajını net bir şekilde iletiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli