Berlin'deki okulda öğrencilere Kürtçe dil ve müzik eğitimi veriliyor

11-11-2023
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Almanya Berlin Kürtçe Kürt Dili ve Edebiyatı
A+ A-

Berlin (Rûdaw) – Almanya’nın başkenti Berlin’de Kürt diasporası için açılan bir okulda Kürtçe eğitimin yanı sıra öğrencilere Kürt müziği, edebiyatı ve tarihi de öğretiliyor.

Rûdaw muhabiri Zinar Şino, Rûdaw TV’de yayınlanan Diaspora programı için Berlin'de özel bir Kürt okulunu ziyaret etti.

“Adar Schule” adlı okuldaki derslerde sadece Kürtçe dil eğitimi değil aynı zamanda Kürt müziği, tarihi ve edebiyatının zengin geçmişi de öğretiliyor. 

Rûdaw’a konuşan okulun sahibi müzisyen Ciwan Tengezar, "Adar Schule 4 yıldır online olarak faaliyet veriyordu. 8 yıldır böyle bir yer arıyordum. Yaklaşık 4 yıl önce buldum. Bilirsiniz Berlin’de böyle bir yer bulmak çok zordur, burada kiralar çok yüksek. Biz 4 yıldır buradayız” dedi.

Müzik eğitimi için Adar Schule’u seçen Hurşit Hacı Sinan, okuldaki deneyimini, "Enstrüman öğrenmek için buradayım. Bu çok profesyonel bir kurs. Her açıdan çok temel bir şekilde öğrenim görüyoruz. Saz çalmasını bilmeyen biri sıfırdan Ciwan hoca tarafından eğitilip enstrüman çalmayı öğreniyor" sözleri ile anlattı.

Üretken ve yetenekli kişiliğiyle diasporadaki insanların güvenini ve beğenisini kazanan müzisyen Ciwan Tengezar, bir şarkıcı, tiyatro sanatçısı ve yazar olarak da öne çıkıyor. Tüm çalışması, tutkusu ve sevgisini Kürtçenin gelişmesine harcıyor.

Kürtçenin gelişmesi için ellerinden geldiğini yapmaya çalıştıklarını ifade eden Tengezar,"Ana işimiz Kürtçe’nin Sorani, Kurmanci ve Zazaki lehçelerini öğretmek. Ancak son zamanlarda Kelhuri lehçesini de kullanmak istiyorum ama henüz kimseyi bulamadık. Bir arkadaşım bana ABD'de Kelhuri dilinde öğretmenlik yapabilecek biri olduğunu söyledi" dedi.

Rûdaw’a konuşan öğretmen Vefa Bedax, "Her kurs iki ay sürüyor, bazen 20 öğrenci, bazen de 25 öğrenci katılıyor. 40 öğrenci kadar çıktığımız zamanlar da olmuştur. Metodumuz şu; katılımcılar kendileri Kürtçe öğrenmek isteyecek ve bu konuda istekli olacak. Çünkü onlarla sadece bir veya bir buçuk saat çalışıyorum. Kendisine öyle bir metot öğretmeliyiz ki evde veya her hangi bir yerde gelişebilsin” diye konuştu.

Müzisyen Ciwan Tengezar’in okulunda açılan kurslar sadece Kürt katılmıyor, Aynı zamanda aralarında Almanlar, İsviçreli ve İtalyanların da bulunduğu çok sayıda Avrupa vatandaşı da var.

Kürtçe öğrenmek için Adar Schule’un kurslarına katılan Benav Mustafa, bir Kürd olarak buraya Kürtçe öğrenmeye geldiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Benav Mustafa, "Kendime hep neden Almanca, İngilizce, İspanyolca ve Arapça bildiğimi ancak Kürtçe bilmediğimi soruyordum. Sonra bir arkadaşımla birlikte öğretmen aramaya başladık. Burada Ciwan hocamın yanında saz kursuna yazıldık. Hakikatten Kürtçesinden çok etkilendim ve ben de onunla Kürtçe öğrenmeye karar verdim” diye konuştu.

Gazeteci ve yazar Salih Kevirbiri, Adar Okulu'nda Kürtçe seviye değerlendirme yapan görevlilerden biri. Geçtiğimiz dönem Alman merkezinden okulda Kürtçe öğrenim seviyesini değerlendirilmesini istediğini ancak Kürtçe öğrenmek isteyenlerin sayısının az olması nedeniyle bu teklifinin ret edildiğini anlattı. Bu karara tepki olarak sınava kendisi girmeye karar verdi ve dili seviye belirleme çalışmalarını yürütüyor.

Ciwan Tengezar da yetkili makamların bu kararına tepki göstererek şunları söyledi:

"15 yıldır mail yazıp gönderiyorum, neden Kürtler için Kürtçe sınav düzenlemiyorsunuz diye soruyorum. Maillerime iki kez ‘Talk’ yoluyla cevap verildi. Bize birincisi sizin devletiniz yok bu nedenle sınav yapmıyoruz ikincisi de Kürtçe öğrenmek için bir pazar yok diyorlar. Bu yüzden Almanya ve Kürdistan'daki üniversitelerin çoğunu araştırdım. Çeşitli dilbilimcilerle temasa geçerek Kürtçe dilinin seviyesini belirlemek diye bir şeyin olup olmadığını sordum. Ben de bunu yapmam gerekiyor dedim ve başladım.”

Berlin'deki Adar Okulu, şehir dışından gelen ziyaretçilerin ve hatta Avrupa ülkelerinden gelen Kürtlerin buluşma noktası haline geldi. Ciwan kitap, müzik, sanat ve kültür alanlarındaki çalışmalarının siyaset ve ideolojiden uzak olmasını umuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli