Duhok festivali köprü olur mu?

Duhok (Rûdaw) – Bu yıl 5’incisi düzenlenen Duhok Uluslaraarası Film Festivali’ne Türkiye’den birçok yönetmenin film ve belgeseli de gösteriliyor.

 

Ceyda Torun’un “Kedi” belgeseli, Reha Erdem’in “Koca Dünya” filmi, Nejla Demirci’nin “Yüzleşme belgeseli ve Fikret Reyhan’ın “Sarı Sıcak” filmi, festivalde gösterilen/gösterilecek olan yapımlar arasında.

 

Önceki yıllara göre Türkiye yapımı film ve belgesellere daha fazla yer verilen festivalin, Kürdistan ile Türkiye sineması arasında bir köprü olabileceği görüşünü, festivalin konuklarına sorduk.

 


Rûdaw’a konuşan Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Başkanı Alin Taşçıyan festivalle ilgili şunları söyledi:

 

“Bu benim festivale ikinci gelişim. Çok beğeniyorum burdaki atmosferi. Burası dünyanın her yerinden Kürt sinemacıları bir araya getiriyor. Kürt sineması dediğimiz zaman aslında içinde Norveç sineması da var. Türkiye sineması da var, Belçika sineması da var. Herkes kendi kürt kimliğiyle, içinde yaşadığı ülkeden hikayelerle film yapıyor ve inanılmaz bir buluşma oluyor. Zaten Kürt kimliği kendi içinde bir uluslararasılığı barındırıyor. Bu yüzden de bence çok canlı, cıvıl cıvıl, iletişim kanallarının açık olduğu hakiki bir buluşma oluyor.”

 

Taşçıyan, festivalde gösterilen Türkiye yapımı çalışmalarla ilgili, “Aslında Türkiye'de yapılan film sayısı artıyor. Kürt sinemcacılar da Türkiye'de kendilerini daha çok dile getirebiliyorlar. Türkiye'de yapılan film sayısı artarken, içinde yer alan Kürt sinemacıların da sayısı artıyor. Kalite de yükseliyor. O yüzden burda böyle bir platformda onlar da kendilerine yer bulabiliyorlar. Köprü olmasa da orada yapılanın burada görünür olması durumu var. Bir alışveriş var” değerlendirmesinde bulundu.

 


Festivalin açılış filmi olan “Zer” filminin müziğini yapan Mustafa Biber de festivale ilk kez gelenler arasındaydı.

 

Müzisyen Mustafa Biber, “Genel anlamda çok beğendim. Çok klişe olacak belki ama İstanbul'dan gelirken bu kadar canlı ve dinamik beklemiyordum açıkçası” dedi.

 

Festivalin, Türkiye ve Kürdistan sineması arasında bir köprü olabilmesi hakkında ise Biber, "Sanat birleştirici, bağlayıcı ve köprü görevi gören bir unsur. Festivaller de buna imkan sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda daha da güçleneceğine eminim" diye konuştu.

 

Rûdaw Medya Grubu’nun medya sponsorluğunu yaptığı 5. Duhok Uluslararası Film Festivali, 16 Eylül’e kadar sürecek.