Şal-şapık için atölye açıldı
Haber Merkezi - Siirt'in Eruh ilçesi Kaymakamlığınca, tiftikten üretilip kök boyayla renklendirilen ve tezgahlarda dokunan "şal şapik" kumaşının gelecek nesillere aktarılması için atölye açıldı.
Eruh’ta unutulmaya yüz tutan kültürel miras şal-şapık kumaşı, eski cezaevinden dönüştürülen atölyede yeniden hayat buluyor.
Daha önce Siirt ve Şırnak'ta yüzlerce kişiye istihdam sağlayan ancak zamanla unutulmaya yüz tutan kumaşın yeniden canlandırılması için Şırnak ve Cizre ilçesi ile Eruh'ta çalışma yürütülüyor.
Eruh Kaymakamlığının başvurusu üzerine endüstriyel tasarım patenti alınan şal-şapık, atölyede ustaların eliyle hayat buluyor.
Atölyede bu kumaştan farklı renklerde pantolon, yelek, etek ve yöresel kıyafetler üretiliyor.
Eruh Kaymakamı Murtaza Dayanç, saf keçi tiftiğinden üretilen kumaşın yazın serin, kışın da sıcak tuttuğunu söyledi.
Atölyede görevli usta Leyla Çekin de kök boyayla renklendirilen tiftiğin bazı aşamalardan geçtiğini ve ardından tezgahta dokunarak kumaş haline getirildiğini belirtti.
Bu kapsamda 30 kursiyere eğitim verdiklerini belirten Çekin, bu kumaşı geleceğe taşımanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.
Ustalardan Kerem Erdemci de 3 yıldır atölyede çalıştığını ve el emeği göz nuruyla tezgahta şal-şapık kumaşı ürettiğini ifade etti.