Kürdistan Kültür Bakanlığı, yabancı dizilere sınırlama getirilmesini istedi

10-11-2019
Etiketler Dizi Kürdistan Bölgesi Kültür ve Gençlik Bakanlığı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Kültür ve Gençlik Bakanlığı, Diyanet İşleri Bakanlığı’nın talebi üzerine, Kürdistan’da yayın yapan televizyonlardan “Kürt toplumunun ahlakı ve kültürü ile uyuşmayan” dizilere kısıtlama getirmelerini istedi.

Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanı Piştiwan Sadık imzasıyla Kültür ve Gençlik Bakanlığı’na gönderilen 15 Eylül 2019 tarihli ve 123 nolu tebligatta, Kürdistan Bölgesi’nde yayın yapan yerel ve uydu kanallarında yayınlanan dizilere sınırlama getirlmesi talep edilmişti.   

Tebligatta, Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen araştırmaların sonuçlarına dikkat çekilerek, son dönemlerdde artan boşanma vakkalarının en önemli nedenlerinden birinin de özellikle Türk diziler olduğu belirtilerek, sözkonusu dizilerin “Kürt toplumunun ahlakı ve kültürü ile uyuşmadığı” vurgulanmıştı.

Tebligatı değerlendiren Kültür ve Gençlik Bakanlığı da bu dizilere sınırlama getirilmesini önerisini kabul etti.

Bakanlığa bağlı Basın-Yayın ve İletişim Dairesi Müdürü Sirwan Osman, merkezi başkent Erbil’de bulunan tüm televizyon kanallarına talimatname göndererek bu tür dizilere sınırlama getirilmesini istedi.  

Diğer kuruluşlar da Türk dizilerine yasak getirilmesini önermişti

Daha önce de Kürdistan Bölgesi Kadına Şiddetle Mücadele Kurumu, “toplumsal ahlakı olumsuz yönde etkiledikleri” gerekçesiyle Türk dizilerine sınırlama getirilmesini talep etmişri.

Kurumu Müdür Yardımcısı Ari Refik, Kültür ve Gençlik Bakanlığına yazı göndererek Türk dizileri yayınlayan kanallarının daha sıkı denetlenmesini talep ettiklerini ifade ederek, “Çünkü yayında olan bazı diziler toplumsal ahlakı kötü yönde etkiliyor” demişti.

Refik, Kürdistan Bölgesi vatandaşları tarafından aratan şikâyetler nedeniyle bu dizilere sansür getirilmesi önerisinde bulunduklarını ifade etmişti.

Rudaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Kültür ve Gençlik Bakanı Muhammed Said Ali, Türk dizilerine sansür getirilmesine ilişkin dilekçelerin kendilerine ulaştığını belirtmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli