Türkiyeli Kürt sinemacıların gözünden Duhok festivali

10-09-2017
Ihsan YALIN
Etiketler 5. Duhok Uluslararası Film Festivali
A+ A-

Duhok (Rûdaw) - 5. Duhok Uluslararası Film Festivali, Türkiye'den gelen Kürt sinemacılardan tam not aldı.

 

Festivalin açılış filminin Kazım Öz'ün "Zer" filmi olmasının ayrıca değer taşıdığı yorumlarını beraberinde getirdi.

 

Gösterim sonrası Rûdaw'a konuşan Kazım Öz, filminin, 36. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde sansüre uğraması ve Duhok'ta açılış filmi seçilmesini değerlendirdi:

 

"Burdaki arkadaşlar filmi seçerken gerçekten sevdikleri için seçtiler. Ben de aslında bugün sansür olayından çok bahsetmek istemedim çünkü filmin dilinin önüne geçmesini istemiyordum. Tabiki başka platformlarda bunu protesto ediyoruz, tavır koyuyoruz."

 


"Duhok yeni bir doğumdur"

 

Festival için "çok iyi bir başlangıç" değerlendirmesinde bulunan Öz, "Kürt sineması için de çok önemli. Festivalin tüm rollerini henüz tam oynamadığını ama bu potansiyeli taşıdığını söyleyebilirim. Özellikle yabancı konukların olması, özellikle açılışta halkın ilgisi, böyle bir potansiyeli olduğunu gösteriyor. Adım adım büyüdüğünü görüyorum" dedi.

 

Yönetmen Öz, "Filmin hikayesi 2015 yılında Dersim'in kültürü hakkında hazırladığımız "Dûr" (Uzak) belgeseli çekimleri sırasında bir köyde dinlediğimiz bir şarkıyla başlar. Uzun ve yaygın bir şarkıydı. Halk arasında şarkının birçok farklı söyleyiş biçimi var. Bir süre araştırdığım şarkı daha sonra yavaş yavaş bir hikayeye dönüştü. Ve daha sonra bir filme" diye anlattı.

 

Öz, festivalin, Yılmaz Güney'in ölüm yıldönümüne denk getirilmesi için de şunları söyledi:

 

"Bir Kuzey filminin, Güney'deki bir festivalin açılış filmi de bunun kadar önemli. Güneyli arkadaşların yaklaşımını önemsiyorum. Yılmaz Güney'i kaybetmemizin yıldönümünde festivalin başlaması başka bir doğumdur. Değerli bu açıdan da."

 


Özdil: Kürt sinemasının yüzü Kürdistan'a döndü

 

Sinema alanında doktora yapan Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Özdil de festivalin, ilk günü olmasına rağmen gün geçtikçe daha coşkulu olduğunu söyledi.

 

Özdil, "Katılım açısından, geçen senelere nazaran biraz daha fazlaydı. Duhok Film Festivali, 70'in üzerinde ülkenin filmlerinin katıldığı bir festivale dönüştü. Uzun yıllardır büyük bir devlet desteğiyle yapmaya çalışan birçok profesyonel festivalinden daha çok profesyonel olmayı başardı. Bizim için her şeyden önce iyi bir sınav. Kürt sinemasına gönül vermiş olanlar için gerçekten umut verici bir şey. Elbette bu festivalin bu noktaya gelmesinde sinemacıların olduğu kadar yerel hükümetin de katkısı var. Ama daha yapacak çok işimiz olduğunu düşünüyorum. Festival, Kürt sinemasının Avrupa'ya dışarıya dönük olan yüzünü Kürdistan'a çevirmeyi başardı" dedi.

 

Oyunculardan beğeni topladı

 

Zer filminin oyuncuların İlknur Bilir ise, festivalle ilgili şunları dile getirdi:

 

"İlk kez geliyorum Kürdistan Bölgesi'ne. Duhok'un başlama tarihinden bu güne kadar gelindiğinde gerçekten arkasında belirli bir meşruriyet kazanmış bir halk kimliği olduğuna, bir sanat eserinin basıl bir meşruriyet kazanacağını ortaya koyuyor. Açılış filmiydik, bundan onur duyduk. Ortaya konuşan emeğe gerçekten hayran kaldım."

 

 

Duhok festivaline daha önce de katıldığını belirten oyuncu Suat Kaya, "Festivaller de insanın çocukluğu gibi, büyüdükçe ne istediğinin farkına daha çok varıyorsun. Bu festival de gittikçe, ne anlatmak istediğini çok iyi anlatıyor. Esas derdi, gerçekten ulusal kimliğinin oluşması, bu anlamda çok iyi. Zer filminin açılış filmi olması inanılmaz güzel oldu" değerlendirmesinde bulundu.

 

Güney sinemasının, Türkiye'deki Kürt sineması için de bir basamak olabileceğini belirten Kaya, "İnsanın burasının bir sinema merkezi olabileceğini hissediyor. Kürt sineması burada yeşerecektir, belki biz de bunun meyve veren bir dalı olacağız" diye konuştu.

 

Rûdaw Medya Grubu'nun sponsorluğunda gerçekleşecek olan festival, 9-16 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli