Van’da Feqiyê Teyran anması

10-06-2015
Rûdaw
Etiketler Feqiyê Teyran Anma Van
A+ A-

Van (Rûdaw) – Van Valiliği tarafından 2010 yılından bu yana düzenlenen ve geleneksel hale gelen Feqiye Teyran’ı Anma Programı, Van’ın Bahçesaray (Miks) ilçesinde gerçekleştirilecek.

 

Feqıyê Teyran’ı Anma Programı 12 Haziran günü, Kürt bilgininin Kültür Bakanlığı tarafından Bahçesaray’da inşa edilen türbesinde gerçekleştirilecek.

 

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen anma programı nedeniyle valilik tarafından siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine, kaymakamlıklara ve belediye yönetimlerine davetiyeler gönderildi.

 

Anma programı şöyle:

 

10.00: Feqiye Teyran Türbesi ziyareti

 

10.30: Hat ve Ebru sergisi açılışı

 

12.00: Kürt din bilginlerinden Seyyid Fehim Arvasi mezarının ziyareti  

 

14.00: Açılış ve protokol konuşmaları

 

14.30: Feqiyê Teyran şiir ve kasidelerinin dinletisi

 

15.00: “Müküs’te Medrese Geleneği ve Tasavvuf Hayatı” konulu konferans

 

16.00: Tasavvuf musikisi icrası

 

Feqiyê Teyran kimdir?

 

Asıl adı Muhammed olan Feqiyê Teyran (1590 -1660), Kürt şair, masal ve destan yazarıdır. En önemli eseri Hespê Reş'tir (Kara At). Bu eser 1965’te Moskova’da Kürtçe-Rusça olarak yayımlandı.

 

Dönemin Van Eyaleti'ne bağlı Miks'de (şimdi Van'a bağlı Bahçesaray ilçesi) doğdu. Medrese eğitimi aldı. En çok bilinen ismi Feqiyê Teyran (kuşların talebesi) olmakla beraber şiirlerinde; Feqê Têra, Feqiyê Gerok, Meksî, Xoce, Mîr Mihê, Mîm û Hê gibi isimler kullandığı da saptanmıştır.

 

Eserleri; Qewlê Hespê Reş (Siyah Atın Ölümü), Şêxê Senan (Senan Şeyhi), Qiseya Bersiyayî (Bersiyay'ın Öyküsü), Ey Av û Av, Xanê Dimdim, Bersîsê 'Abid ve Sîseban’dır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli