FOTOĞRAFLARLA - Zagros Dağının hükümdarı: Tardunni
Haber Merkezi – Süleymaniye’nin Germiyan idaresine bağlı Derbendixan ilçesinin aynı ismi taşıyan gölünün kıyısındaki Horên Şexan Dağı'ndaki 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen Zagros Dağlarının kralının kabartması günümüze kadar ulaşmayı başarmış.
Tardunni MÖ 2000 dolaylarında yaşamış olduğu tahmin edilen, Zagros Dağlarının kralı, prensi, hükümdarı veya üst düzey yetkilisi olarak biliniyor.
Adının geleneksel olarak deşifre edilme şekli 𒋻𒂅 𒉌 "Tar-dun-ni" olsa da, bazı arkeologlara göre ismi Ikkid Samad'ın oğlu Lisir Pirini olduğu ileri sürülmüştür.
Belula Geçidi'nde, Darbendixan Gölü yakınında , Horên / Şexan Dağı'nda kuzeydoğusuna bakan eteklerinde bir kaya kabartmasında Tardunni’nin kabartması bulunuyor.
Tardunni hakkında çok az şey biliniyor. Muhtemelen Kürtlerin atalarından Lullubi dağ kabilesinin bir hükümdarıydı . Bir başka görüş de onun bir Guti olduğunu öne sürülüyor.
Tardunni’nin devası kabartmasında elinde bir yay, belinde hançer ve elinde baltaya benzer bir savaş aleti tutuyor. Ayaklarının altında bir düşman askerine bastığı ve karşısında ise bir askerin diz çökerek af dilediği görülüyor.
Rölyefinde, askerlerin Tardunni’ye göre çok küçük resmedilmesi onun düşmana diz çöktürdüğünü sembolize ediyor.
Ayrıca kabartmanın sağ kısmında Akad dilinde , tanrılar Şamaş ve Adad'ın korunmasını çağrıştıran bir çivi yazıtı bulunuyor.
Yazıttın bazı yerleri silinse de arkeologlar tarafından şu şekilde deşifre edilmiş:
"Tardunni, yönetici (?), Sin'in oğlu (?)-İpşah, bütün bu suret yerini aldı. Dağılırken onu onardı. Bu sureti yok edenin ırkı, adı, Şamaş ve Adad tarafından yok edildi!"
Derleyen: Serpil Güneş
Kaynakça: Wikipedia/ Archaeology in Kurdistan