Avesta ve Sîtav yayınları 15. Erbil Uluslararası Kitap Fuarı’nda
Erbil (Rûdaw) - 15. Erbil Uluslararası Kitap Fuarı, Başkan Mesud Barzani'nin katılımı ile kapılarını dün kitapseverlere açtı. Dünyanın birçok ülkesinden 300’ü aşkın yayınevinin katıldığı fuarda Avesta ve Sîtav yayınları da yerlerini aldı.
Türkiye’deki hayat pahalılığı, yayınevlerini de olumsuz etkilerken özellikle Kürt yayınevleri son zamanlarda oldukça zorluk yaşıyor.
15. Erbil Uluslararası Kitap Fuarı’nda yerini alana Avesta Yayınları’nın Diyarbakır Sorumlusu Songül Keskin Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Erbil Kitap Fuarı’na 3’üncü defa katıldıklarını ifade etti.
“Kurmancî öğrenmek isteyen çok fazla Soran genç var”
Katıldıkları ilk iki fuardaki yoğun ilginin kendilerini şaşırttığını belirten Songül Keskin, “Alfabe ve lehçelerimiz farklı olmasına rağmen gençler Kumancî kitaplar okumak istiyor. Bu, bizim için sevinç kaynağı oldu. Son dönemlerde Kurmancî öğrenmek isteyen çok fazla Soran genç var” dedi.
“Bunu kelimelere dökmek imkansız”
Yeni bastıkları 3 kitabı ilk olarak Erbil’de kitapseverlerle buluşturacaklarını aktaran Keskin, “Türkiye’de durum gittikçe daha kötüye gidiyor. Daha iyiye gittiğine hiç tanık olmadım. Bu zor durumda buraya geldik. ‘Sınır’ı geçince özgür hissediyorum, mutlu oluyorum, bunu kelimelere dökmek imkansız. Çevremdeki herkes Kürtçe konuşuyor” diye belirtti.
Sîtav Yayınevi’nin sahibi Kahir Bateyi ise Erbil Kitap Fuarı’na ilk defa katıldıklarını belirterek “Daha önce Süleymaniye’de fuarlara katıldık fakat bu fuara katılmak için bizim için daha iyi oldu çünkü burada Kuzeyli çok Kürt var ve Latin Alfabesi ile okuyanların sayısı daha fazla” şeklinde konuştu.
“Folklor, tüm yaş gruplarında ilgi çekiyor"
Güneyli gençler arasında Latin Alfabesi ile yazılan Kurmancî eserleri okumak isteyen ve bu alfabeyi öğrenmek isteyenlerin oranının çok düşük olduğunu kaydeden Kahir Bateyi, “Gençler, romana daha çok yönelirken orta yaş grubu araştırma ve tarih grubuna yöneliyor. Folklor ise tüm yaş gruplarında ilgi çekiyor” diye konuştu.
“Enfal” kitabını ilk olarak bu fuarda kitapseverlerle buluşturduklarını söyleyen Bateyi, “Duhok Valiliği, bu kitabı İngilizce ve Arapça yayımlamıştı. Biz de Türkçe basımını yaptık” dedi.
“Kitap almak ‘lüks’ hâline geldi”
Prof. Dr. Elî Teter Nêrweyî’nin tarih konulu iki kitabınının yanı sıra “Hakkari Günlüğü” adlı kitapları da ilk defa burada satışa çıkardıklarını dile getiren Bateyi, “Geçen senenin sonunda 4 fuara katıldık ve bunların üçünde zarar ettik. Türkiye ekonomisindeki bozulma ve kitap fiyatlarının artması bizi olumsuz etkiliyor. Toplum, yoksullaştı ve kitap almak ‘lüks’ hâline geldi. Toplum geçim derdine düşmüş bu da kitap sektörünü olumsuz etkiliyor” ifadelerine yer verdi.