Efrinli çocuk Uluslararası Çocuk Barış Ödülü'ne aday

08-11-2022
Serin Mazlum Neesan
Serin Mazlum Neesan
Etiketler Serin Mazlum Neesan Efrin Dêra Mor Efrem
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – 14 yaşındaki Erfinli Serin Mazlum Neesan, Uluslararası Çocuk Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Serin çocukluğundan beri çeşitli sanatsal etkinlikler yoluyla savaş mağduru çocukların acılarını dünyaya duyurmak istiyor.

Serin, resim ve müzik yoluyla savaş, yıkım ve ölümün acı tablosunu savaş mağduru çocuklara unutturmaya çalışıyor.

Rûdaw’a konuşan Serin, “14 yaşındayım, küçüklüğümde resim çizmek istiyordum. Evde sürekli resim çizmekle uğraşıyordum. Babam, bağlama çalıyordu. Ben de büyüdüğümde babam gibi müzikle uğraşmak istedim. Müziği çok seviyordum. Babam beni sürekli cesaretlendirdi, sonunda gitar çalmayı öğrendim” dedi.

Serin’in annesi ise “ Serin küçüklüğünden beri resim çizmeyi seviyordu. Bazen eline bağlamayı alıp onunla uğraşıyordu. Biz ondaki müzik yeteneğini keşfettik ve onu resmin yanında müziğe de yönlerdik” dedi.

Serin, hassas fırçasıyla çocukların yüzünden üzüntü ve kederi alıp bunun yerine tebessüm yerleştiriyor.

Serin, kamplara gidip oradaki çocukları mutlu edecek şeyler yapmayı çok sevdiğini ve sıklıkla bunu yaptığını dile getirdi.

Serin’in çocuklar için yaptıklarından dolayı Suriye İnsan Hakları Ağı, onu Uluslararası Çocuk Barış Ödülü'ne aday olarak gösterdi ve Serin’in adaylığı kabul edildi.

Serin bu ödülü alabilmek için dünyanın farkli bölgelerinden 170 çocukla yarışacak.

Uluslararası Çocuk ve Barış Ödülü, çocuk hakları savunucusu olan ve her yıl, HIV / AIDS hastası çocukların durumunun iyileştirilmesi için önemli bir katkı yapmış olan bir çocuğa verilir.

Ödül, merkezi Hollanda'nın Amsterdam kentinde bulunan KidRights Foundation (Çocuk Hakları Vakfı) tarafından atılmış bir adım, bir girişim olarak tanımlanmaktadır.

Uluslararası Çocuk ve Barış Ödülü, ilk kez 2005 yılında Roma'da UNICEF, Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşların da katıldığı Nobel Barış Ödülü zirvesinde alınan bir kararla başlatıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli