Şırnak’ta 300 yıllık gelenek: Mele Derwêş yatırına ziyaret

08-10-2022
Aydın Bayram
Foto: Aydın Bayram / Rûdaw
Foto: Aydın Bayram / Rûdaw
Etiketler Şırnak Balveren Gundikê Melî
A+ A-

Şırnak (Rûdaw) – Şırnak’ın Cudi Dağı eteğindeki  Gundikê Melî(Balveren) beldesinde 3 asırdır ‘Zêwa Mele Derwêş’ geleneği devam ediyor. Her yıl Ekim ayının ilk Perşembe günü ülkenin ve dünyanın dört bir yanında gelen Şırnaklılar Mele Derweş olarak tanınan Kürt alimin yatırını ziyaret ediyor.

Sabahın erken saatlerinde kadın, çocuk, erkek, yaşlı kalkarak ziyarete doğru yola çıkıyor. Yüzlerce yıl önce vefat eden Kürt alim için mezarlıkta, Kur'an-ı Kerim okunuyor, iyilik duaları ediliyor, namaz kılınıyor. Birlik ve beraberliğin pekişmesi için hayır duası, kötüler için lanetler okunuyor.

Şırnak Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda kendisi de Şırnaklı olan Abdurahim Alkış Rûdaw’a “Mele Derwêş’in  mezarının da bulunduğu bu yatır onun ismiyle anılıyor. Halk arasında Zêwa Mele Derwêş (Mele Derviş Yatırı) olarak biliniyor.  Ancak maalesef bu isim unutmaya yüz tutmuş durumda. Sadece ziyaret olarak bahsediliyor. Bu yatırda her yıl akraba ve dostlarımız toplanıyor, Kuran okuyor, dualar okuyor ve namaz kılıyoruz” dedi.

Ziyaretçilerden Nezahat Bayram “Allah Kürtlere ve ülkeleri Kürdistan’a ittifak versin. Allah Kürtlerin düşmanlarının gözlerini kör etsin” şeklinde dua ediyor.

Yatır ziyareti bir dini vecibenin yerine getirilmesinin yanı sıra piknik havasında geçiyor. Çadırlar kuruluyor, annelerin kurduğu dev kazanlarda pişirilen yemekler metrelerce uzunluğundaki sofralarda hep beraber yeniliyor.

Rûdaw’a konuşan Ahmed Rençber isimli ziyaretçi, “Buraya gelerek yemekler yapıyor, ziyafetler veriyoruz. Alimlerimiz Kuran okuyor. Bu gelenek atalarımız ve dedelerimiz zamanından beri devam ediyor” dedi.

1700 yıllarında Uludere’nin Goyan bölgesinden Şırnak’ın Gundikê Melî beldesine gelen Kadri Tarikatı ulemalarından Mele Derwêş burada vefat etti. Mele Derwêş’in Gundikê Melî'deki mezarı 300 yıldır her yılın Ekim ayının ilk Perşembe günü binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.  

Gundikê Melî halkı bu geleneklerini kendilerinden sonra gelecek olan nesillere bırakacaklarını söylüyorlar.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli